27.05.2019 - 12:42
La Nova Aliança Flamenca (N-VA), un partit conservador i sobiranista, ha guanyat les eleccions federals belgues. Tanmateix, els vint-i-cinc escons que ha aconseguit, vuit menys que en els comicis anteriors, el situen molt lluny de la majoria absoluta, setanta-sis diputats. De fet, el panorama polític belga promet ser realment turbulent. La cambra està totalment fragmentada i molt difícilment els tretze partits amb representació seran capaços de vertebrar majories estables.
La sorpresa de la jornada ha estat Vlaams Belang, un partit d’extrema dreta flamenc, que ha passat de tenir una representació marginal a ser tercera força parlamentària —segona en percentatge de vot— amb divuit escons. El segon grup a la cambra serà la formació valona del Partit Socialista. L’ex-primer ministre Elio Di Rupo ha aconseguit vint seients al parlament, tres menys que els darrers comicis.
El Moviment Reformista de l’actual primer ministre, Charles Michel, ha quedat delegat al quart lloc amb només catorze diputats. Per darrere s’ha situat el partit ecologista Ecolo amb tretze. Empatats amb dotze escons hi ha el partit Cristià-democràtic de Flandes, els Liberals i Demòcrates Flamencs i el Partit dels Treballadors de Bèlgica.
El govern belga l’integraven fins al desembre passat l’N-VA, el Moviment Reformista, els Liberals i Demòcrates Flamencs i el partit Cristià-democràtic de Flandes. L’anomenada coalició sueca —pels colors dels partits— tenia una majoria de vuitanta-tres diputats. Però la Nova Aliança Flamenca va abandonar l’executiu després que el primer ministre Charles Michel signés el Pacte Mundial per a la Migració. Els electors han castigat de manera severa les quatre formacions i en conjunt només obtenen seixanta-tres escons, molt lluny de la majoria.