02.04.2023 - 19:00
|
Actualització: 03.04.2023 - 08:22
Els punts de votació habilitats per a les eleccions al Consell General d’Andorra han tancat i tot seguit ha començat el recompte. La participació ha estat de 20.057 votants, el 66,95%, un punt i mig menys que no pas ara fa quatre anys
Amb més del 100% escrutat, Demòcrates per Andorra ha aconseguit el 32,66% dels vots i la coalició del Partit Socialdemòcrata (PS) i Progressistes SDP n’obté el 21,05%. La gran sorpresa és Concòrdia, que n’aconsegueix el 21,43% i és segona força. El quart partit més votat és Andorra Endavant, amb un 16%. La barrera electoral és del 7,14%, i els Liberals i Acció, amb un 4,66% i un 4,2%, en restarien fora.
Dels catorze escons de la llista nacional, Demòcrates se n’enduria 5 i la resta de partits que aconsegueixen representació, 3 cada un.
En les llistes territorials, Demòcrates ja tenia garantit els 2 escons de Canillo, els 2 de la Maçana, on ha obtingut el 47,7% dels vots, i els dos d’Ordino. També encapçala còmodament la parròquia d’Encamp –on l’escrutini és del 85%–, amb un 52,9% dels vots. És a dir, 8 escons, que, afegits als 5 de la llista nacional, situen Demòcrates amb 13 escons dels 15 necessaris per a la majoria absoluta.
A Sant Julià de Lòria ha guanyat Concòrdia, que ha aconseguit un 40,1% del vot, contra un 26,8% de Demòcrates. En total tindrà cinc escons.
Finalment, les parròquies que han decantat la majoria absoluta han estat a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. A la capital, un 32,8% han anat a parar a Demòcrates i un 29,6% a PS-SDP. A Escaldes-Engordany, a falta d’acabar el recompte, Demòcrates té el 39,4% dels vots i Concòrdia el 34,5%.
Això fa que les candidatures de Demòcrates obtinguin 17 escons, un dels quals, a Escaldes-Engordany, és d’Acció.
[VÍDEO] La Pissarreta d’en Partal: Tot sobre les eleccions andorranes d’avui
Un sistema electoral peculiar
En les eleccions andorranes, cada elector té dos vots i, dels 28 escons que hi ha en joc, 14 s’elegeixen en llistes tancades d’àmbit nacional i 14 en llistes territorials, en què la candidatura més votada de cada parròquia s’enduu 2 consellers.
Podent-se quedar qualsevol de les dues grans formacions a prop de la majoria absoluta, l’entrada de qualsevol formació, per pocs escons que obtingut, pot ser fonamental per a decantar majories. L’any 2019, el resultat de les llistes territorials es va decidir per poques desenes de vots en unes quantes parròquies. A Canillo, Demòcrates ja té garantits tots dos escons perquè tan sols hi ha la seva llista; mentre que a la Maçana són clars favorits, amb un pacte amb Ciutadans Compromesos, i a Escaldes-Engordany també parteixen amb cert avantatge.
Si es compleixen els resultats en aquestes tres parròquies, ja serien 6 escons. De manera que és previst que es decideixi en les altres 4. A Andorra la Vella, el 2019 el PS, en coalició amb els Liberals, va aconseguir tots 2 escons amb 1.702 vots, contra 1.690 dels Demòcrates; a Ordino van guanyar els Demòcrates per tan sols 57 vots i a Encamp també, per solament 61. De manera que el guanyador de les eleccions es pot decidir per un grapat de vots.
Sant Julià de Lòria és una de les incògnites més importants, atès que fa quatre anys va guanyar Tercera Via, que enguany no es presenta. L’any 2019, hi van aconseguir el 44,7% dels vots, la coalició de PS i Liberals va ser segona força, amb el 27,8%, i Demòcrates tercera, amb el 27,5%. En l’àmbit nacional, els socialdemòcrates van sobrepassar el partit de govern. Aquesta vegada es presenten quatre llistes en la circumscripció parroquial: la coalició de Demòcrates i Liberals; la de PS-SDP, Concòrdia i Andorra Endavant.
En total, hi havia cridats a les urnes 29.957 electors i el resultat marcarà la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea i posarà els fonaments econòmics després de la pandèmia de la covid i la guerra d’Ucraïna.