Eleccions 28-M: tot allò que n’heu de saber si voteu de l’estranger estant

  • Repassem totes les novetats que presenta la llei de règim electoral i els passos que cal seguir per votar de l'estranger estant

VilaWeb

Text

Pol Baraza Curtichs

08.05.2023 - 21:40
Actualització: 08.05.2023 - 22:40

Manquen menys de vint dies per al 28 de maig, quan hi ha convocades eleccions municipals, al Parlament de les Illes i a les Corts Valencianes, i hi ha uns quants ciutadans que viuen a l’estranger que també són cridats a les urnes. D’entrada, han d’estar inscrits al registre de matrícula consular com a no residents. Una inscripció que s’ha de fer presencialment en les oficines o en les seccions consulars de les ambaixades, i que també es pot fer en el mateix moment en què se sol·licita el vot. Per altra banda, els ciutadans que viuen permanentment a l’estranger no tenen dret de vot en les eleccions municipals.

Aquests darrers anys, el vot exterior ha estat una de les potes coixes de la llei de règim electoral (LOREG). Era un maldecap per als milers de votants que resideixen a l’estranger, perquè implicava un procés logístic feixuc, marcat per endarreriments en la tramesa de les butlletes de vot, terminis molt ajustats, poques facilitats per a lliurar els vots i manca de transparència del consolat. L’any passat, el congrés espanyol va aprovar per unanimitat una reforma de la LOREG que agilitza els tràmits per a votar de l’estranger estant. Repassem tot allò que n’heu de saber, tant els canvis a la LOREG com el procés de vot de la gent que resideix temporalment o permanentment a l’estranger.

Totes les novetats de la LOREG

Una de les novetats de la reforma de la LOREG és que els ciutadans que viuen a l’estranger ja no han de demanar prèviament el vot, procés que s’anomenava vot pregat. La reforma permet que els electors puguin fer directament els tràmits i rebin abans la documentació.

A més, els electors també tenen la possibilitat de descarregar directament les butlletes per internet. I per als qui optin de votar presencialment als consolats –també poden votar per correu–, s’amplia a sis dies el termini perquè dipositin la papereta a l’urna –abans eren tres.

La nova norma estableix que l’administració enviarà als inscrits al registre de residents absents, els CERA, la documentació necessària un mes abans de les eleccions. També és previst que s’obrin més centres de votació, que hi hagi més seguretat per a evitar manipulacions i noves garanties d’identitat dels electors per a evitar suplantacions d’identitat.

El vot de la gent que resideix temporalment a l’estranger (ERTA)

Els electors que es troben temporalment a l’estranger i volen votar ho van haver de sol·licitar abans del 29 d’abril. La sol·licitud s’havia de lliurar personalment al consolat o a l’ambaixada. Per formular-la, els ciutadans havien d’estar inscrits al registre de matrícula consular com a no residents. Tots dos tràmits –sol·licitud i inscripció– es podien fer en el mateix moment.

Una vegada proclamades les candidatures, i acabat el termini de recursos, l’Oficina del Cens Electoral (OCE) enviarà la documentació per a votar. Els enviaments s’hauran de fer abans del 16 de maig. A aquest termini, s’hi afegeix el temps que triga a arribar la documentació al domicili a l’estranger.

La documentació que rebran els electors serà la següent:

  • un full informatiu,
  • una papereta de votació en blanc i de tots els partits,
  • una còpia de les pàgines del butlletí oficial de la província (BOP) de les candidatures,
  • el certificat d’inscripció al cens electoral,
  • els sobres de votació,
  • un sobre adreçat a la mesa electoral,
  • un imprès per a la devolució de les despeses de l’enviament del vot per correu.

Com voten els ERTA?

En el cas de les eleccions municipals, el votant escriurà a la butlleta el nom del partit, federació, coalició o agrupació que vol votar i introduirà la butlleta al sobre de votació. En la resta de processos electorals, introduirà al sobre adreçat a la mesa electoral la butlleta de la candidatura triada. El sobre ha de tenir la documentació següent:

  • sobre o sobres de votació amb la butlleta corresponent per a cada procés (si vol votar en blanc, no n’hi ficarà cap),
  • el certificat d’inscripció en el cens,
  • si vol, l’imprès emplenat per a la devolució de les despeses d’enviament.

Hi ha temps fins al dia 24 de maig per a remetre el sobre per correu certificat.

És indispensable per a la validesa d’aquests vots que consti clarament al sobre un mata-segells, o una altra inscripció oficial d’una oficina de Correus de l’estat espanyol, que certifiqui que s’ha enviat dins el termini previst.

El servei de Correus conserva fins el dia de la votació la correspondència adreçada a la mesa i la traslladarà entre les 9.00 i les 20.00 del mateix dia.

El vot de la gent que viu permanentment a l’estranger (CERA)

La gent que resideix permanentment a l’estranger, inscrita al Cens d’Espanyols Residents Absents (CERA), no té dret de vot en les eleccions municipals. Només podran votar en les eleccions a les Corts Valencianes i al Parlament de les Illes Balears. En aquest cas, l’OCE remetrà d’ofici a l’adreça de l’inscrit al cens dels electors residents absents que viuen a l’estranger la documentació següent:

  • el sobre de votació,
  • dos certificats idèntics d’estar inscrits al cens d’electors residents absents que viuen a l’estranger,
  • un sobre adreçat a la Junta Electoral Provincial,
  • un sobre adreçat al consolat o l’ambaixada,
  • un full informatiu sobre com exercir el dret de vot i l’adreça de la pàgina web oficial on s’exposaran les candidatures i en què estaran disponibles els jocs de butlletes descarregables (disponibles una vegada resolts els recursos contra la proclamació de candidatures i abans del 7 de maig),
  • la relació de centres habilitats per al dipòsit de vot en urna en l’àmbit de la seva demarcació consular.

L’enviament de la documentació es va fer per correu certificat entre el 22 d’abril i el 28. En aquest termini, s’hi va afegir el temps que va trigar a arribar la documentació al domicili estranger.

L’OCE remetrà les butlletes oficials a l’adreça de la inscripció de cada elector resident absent, entre el 3 de maig i el 7 de maig, en aquelles províncies on no hagi estat impugnada la proclamació de candidatures, i en les restants abans del 13 de maig.

Com voten els CERA?

El vot s’ha de dipositar personalment a les urnes de les ambaixades, consolats o centres habilitats –es podrà fer entre el 20 i 25 de maig, totes dues dates incloses.

També es pot enviar per correu certificat fins el dia 23 de maig. En aquest cas, al sobre adreçat al consolat o ambaixada hi haurà de constar la documentació següent:

  • un sobre adreçat a la Junta Electoral Provincial amb el contingut següent:
    • el sobre de votació amb la butlleta,
    • el certificat d’inscripció al cens, al revers del qual hi constarà la signatura i el número del passaport o del DNI de l’elector,
    • fotocòpia del passaport o del DNI expedits per les autoritats espanyoles, o certificació de nacionalitat o d’inscripció en el registre de matrícula consular expedida pel consolat d’Espanya al país de residència,
  • l’altre certificat d’inscripció en el cens,
  • si ho desitja, l’imprès emplenat per a la devolució de les despeses de l’enviament a aquells països on no s’hagin obert apartats de correus.

Per a la validesa d’aquests vots, serà indispensable que consti clarament al sobre dirigit a la Junta Electoral corresponent el segell de l’Oficina Consular de Carrera o Secció Consular de la Missió Diplomàtica corresponent que certifiqui de manera indubtable el compliment dels terminis prevists.

Com votar per correu?

Ja es pot sol·licitar el vot per correu. Es pot fer telemàticament o presencialment, i cal anar a una oficina de Correus o fer la sol·licitud per internet abans del dijous 18 de maig. La documentació l’enviarà l’OCE per correu certificat al domicili indicat. Us expliquem tot allò que n’heu de saber.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor