13.11.2019 - 20:30
|
Actualització: 13.11.2019 - 21:28
TEMA DEL DIA
Pressió. Després del pacte exprés, descafeïnat i sense sucre del PSOE i Podem, comença la pressió perquè ERC salvi Espanya de les urpes del feixisme. La maquinària socialista ja ha engegat una campanya adreçada als republicans amb el primari argument que si no faciliten la investidura de Sánchez faran el joc a Vox. Ho diu el PSOE, el partit que, amb la repetició electoral, ha ajudat l’extrema dreta a doblar la representació al congrés espanyol. Si el PSOE hagués pactat amb Podem després de les eleccions de l’abril, l’extrema dreta tindria la meitat de diputats que té ara. Per tant, tornar a enarborar la bandera de la por de Vox per justificar una investidura no té gens de credibilitat. I menys si ho fa Miquel Iceta, que ha compartit pancarta amb la ultradreta en manifestacions a Barcelona.
Malgrat la pressió, que creixerà, els republicans es mantenen en un no d’entrada, però el vice-president Pere Aragonès s’ha obert al diàleg si Sánchez recupera la declaració de Pedralbes, rubricada el 20 de desembre del 2018 entre el govern espanyol i el català. En aquella breu declaració es reconeixia que a Catalunya hi havia un conflicte polític que requeria obrir un diàleg per articular ‘una resposta democràtica a les demandes de la ciutadania, en el marc de la seguretat jurídica’. El text passava per alt la constitució espanyola i parlava de resposta democràtica, que la part catalana llegia com un referèndum. El text de l’acord de Pedralbes va arribar a tenir set versions i va ser negociat els dies previs pel vice-president Aragonès, la vice-presidenta Carmen Calvo i la qui aleshores era consellera de Presidència, Elsa Artadi, amb la ministra de Política Territorial espanyola d’aquell moment, Meritxell Batet.
La taula de diàleg que es va obrir a Pedralbes va morir pocs mesos després, quan el PSOE es va aixecar unilateralment de la taula amb l’excusa que s’havia filtrat el nomenament d’un relator. En realitat, la fotografia de la plaça Colón del PP, Cs i Vox junts, el 10 de febrer de 2019, va fer agafar tremolor de cames a Sánchez i allà es va acabar el diàleg. La declaració de Pedralbes és molt lluny de l’acord PSOE-Podem, que parla de conflicte de convivència i limita el diàleg a la constitució. El Sánchez actual no és el que va signar l’acord de Pedralbes, ni tampoc no és la mateixa la Catalunya postsentència. Demà hi ha el primer contacte entre el PSOE i ERC, però aquella alegria primaveral que tenien els republicans s’ha encomanat del fred de la tardor.
Després d’haver guanyat les eleccions espanyoles a Catalunya però haver perdut dos punts respecte de les de l’abril, ERC no pot facilitar una investidura a Sánchez de franc. I menys si el candidat del PSOE s’ha compromès durant la campanya a introduir el referèndum dins el codi penal com a delicte, ha amenaçat d’intervenir l’escola catalana i ha fet pinya amb el Suprem en la sentència contra els dirigents independentistes; un candidat que ha assegurat que controla la fiscalia per portar Puigdemont a Espanya i que aquesta setmana, després de les eleccions, continua enviant la fiscalia contra el president del parlament, Roger Torrent, per haver permès que s’aprovi una moció de la CUP sobre l’autodeterminació. Mentre demana el suport d’ERC, continua empaitant debats a la cambra catalana. El PSOE de Sánchez ha de canviar molt per rebre l’abstenció o el suport d’Esquerra. ERC té l’aval dels resultats electorals, però també el compromís adoptat durant la campanya de fer valer els seus escons per negociar una amnistia dels presoners polítics i un referèndum pactat. Qualsevol acord que no inclogui la llibertat dels presos i l’exercici de l’autodeterminació no serà efectiu, perquè no resoldrà el conflicte polític vigent.
MÉS QÜESTIONS
Compromís encareix el seu suport a la investidura de Sánchez. Més Compromís no dóna encara per fet el suport al govern de coalició de Pedro Sánchez i Unides Podem i no vol que s’inclogui el partit en cap suma per a la investidura mentre no hi hagi negociació. El diputat Joan Badoví ha reconegut que hi té una disposició favorable però ha advertit que ‘ara mateix’ el PSOE i Podem no poden donar per fet el suport de Compromís. Reclama una negociació real –i no de dues hores, com a la legislatura passada– per fixar les condicions de la coalició. Una d’aquestes condicions és que el govern espanyol es comprometi a presentar en set o vuit mesos una proposta per a la reforma del model de finançament, tal com va avançar en una entrevista a VilaWeb. Més Compromís també exigirà l’augment progressiu del pressupost de l’estat a la partida de dependència, que, segons que ha recordat, la Generalitat sufraga al 88%, per bé que li correspon de pagar-ne només la meitat. També s’hi inclou la petició de compromisos concrets sobre el País Valencià. Baldoví ha destacat que cal invertir per a dignificar el transport de rodalia i per defensar més activament l’agricultura, de manera que es tingui en compte l’impacte dels acords que se subscriguin amb tercers, com ara Mercosur.
El comitè d’empresa de Ford demana transparència a la direcció europea. El comitè d’empresa de Ford Almussafes demanarà a la direcció europea ‘garanties de càrrega de treball’ i transparència en els seus plans. El president del comitè, Carlos Faubel, lliurarà l’escrit conjunt a la direcció europea de Ford demà, durant la reunió del comitè d’empresa europeu que es fa a Colònia, a Alemanya. En el document els sindicats reivindiquen l’esforç que han fet els treballadors aquests darrers anys i demanen a la direcció que sigui responsable amb aquesta plantilla i s’hi comprometi garantint nous productes i ocupació. Els sindicats de Ford Almussafes han manifestat aquesta posició unitària arran de la incertesa que es viu a la fàbrica, després de l’anunci de la companyia de traslladar als Estats Units la producció dels motors Ecoboost de 2,0 i 2,3 litres el 2024, que representen el 90% dels motors que es fabriquen a la planta valenciana. L’escrit del comitè d’empresa també demana transparència a Ford sobre els plans de futur per a Almussafes i que els faciliti tota la informació per poder asseure’s a parlar, en lloc d’haver-se d’assabentar de les coses de mica en mica, com en un degoteig.
Barceló dóna suport a Noguera per a dirigir Més per Mallorca. L’ex-coordinador de Més per Mallorca Biel Barceló creu que l’assemblea general que comença d’aquí a tres dies és imprescindible per a impulsar el projecte després d’uns anys complicats que han culminat amb els pitjors resultats a les passades eleccions espanyoles. Barceló diu que s’han comès errors i que no s’han sabut gestionar les crisis internes. La darrera, la que hi hagué a l’estiu durant les negociacions per formar govern i que va posar en el punt de mira els actuals coordinadors, Bel Busquets i Guillem Balboa. Barceló demana que es deixin de banda les pugnes i es recuperi la imatge de transversalitat que ajunta els diversos corrents. També creu que a Més per Mallorca li falta una cara visible clara i una direcció única. Considera que Antoni Noguera, que ahir va presentar la candidatura per dirigir la formació, aconseguirà de reactivar Més. Tot apunta que serà l’única candidatura. El termini per presentar-ne s’acaba el dia 28 i la votació es farà l’endemà.
El govern andorrà porta Stop Violències a la fiscalia per la polèmica a l’ONU. El ministre Eric Jover ha anunciat que el govern havia posat en coneixement de la fiscalia les declaracions de l’entitat feminista Stop Violències davant el Comitè de l’ONU per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, perquè determinés si eren delicte. L’entitat va denunciar els casos d’avortaments amb risc per a les dones, que han de sortir d’Andorra per fer-ho, i els problemes d’accés als anticonceptius. El portaveu de l’executiu ha criticat que es facin afirmacions ‘falses’ per orientar l’opinió pública i ha dit que no era la primera vegada que passava una cosa com aquesta en el col·lectiu que presideix Vanessa M. Cortés. Per això el govern prendrà en consideració la intervenció que han demanat del ministeri públic, per si s’han de prendre accions legals. Jover ha dit que fer declaracions voluntàriament faltant a la veritat implica responsabilitats. Així mateix, ha insistit unes quantes vegades que les conclusions de l’ONU sobre la situació de la dona al Principat no es basen en fets objectivables, per les afirmacions que la presidenta de Stop Violències va fer davant l’organisme internacional a Ginebra.
LA XIFRA
350 famílies afectades per la gota freda al Baix Segura reben mobiliari i electrodomèstics dos mesos després de les inundacions, gràcies a una iniciativa de la Creu Roja.
TAL DIA COM AVUI
El 13 de novembre de 2000 obria al públic el Museu de les Ciències en la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, obra de l’arquitecte Calatrava, considerada per sectors universitaris ‘un gran contenidor amb un contingut limitat’.