02.05.2024 - 21:40
|
Actualització: 03.05.2024 - 19:16
La política té moltes formes coincidents. Hi ha una visió teatral, espectacular, que es pot veure en les grans manifestacions, en els grans actes públics que conciten i fan cristal·litzar unes idees, un projecte. La Via Catalana, per exemple, en el cas del moviment per la independència. Però a l’altra banda de l’espectre hi ha les eleccions.
Les eleccions, malgrat que de vegades puguen semblar també moviments teatrals de masses, en realitat són sempre un procés irremeiablement personal. De milions de persones, sí, però cadascuna amb una decisió plenament personal que té un impacte profund, per més que puga semblar estrany tractant-se d’un sol vot, en el resultat final. Les eleccions es guanyen o es perden vot a vot. Un a un. I és això que les fa tan difícils de predir.
En l’equador de la campanya, l’enquesta d’EM Analytics per a VilaWeb dibuixa una escena catastròfica per a l’independentisme, que perdria bous i esquelles i deixaria pas a una Catalunya clarament domèstica per al PSOE. Tanmateix, cal fer un parell de reflexions.
La primera és recordar de què parlem. L’enquesta ens diu quin hauria estat el resultat si la votació s’hagués fet ahir. Cosa que no vol dir que aquest siga el resultat del diumenge 12 de maig. Això ho remarquem una vegada i una altra perquè és molt important que s’entenga. No és una juguesca sobre què passarà; és informació sobre què passa.
I què passa? Com diu l’enquesta que es va movent la cosa? Doncs l’enquesta explica que el psicodrama de Pedro Sánchez li va molt bé, al PSOE –no fins al punt d’agafar una distància enorme, perquè de fet no arriba al màxim d’escons de fa setmanes, però prou per a mantenir-lo en el primer lloc, prenent vots sobretot de Comuns i Esquerra, però també d’una abstenció espanyolista. També diu que la CUP i els Comuns comencen a patir molt, fins a la possibilitat –sobretot els Comuns– de gairebé restar fora del parlament, en bona part a causa del robatori de vots que els ha fet Sánchez amb el seu xou. Diu que Aliança Catalana hi entra, però que probablement ja ha arribat al màxim a què pot aspirar. Diu que el PP s’imposa a Vox. I diu, sobretot, que Junts i ERC són en una posició d’extrema volatilitat. Des que hem començat a publicar aquesta enquesta, cap dia Junts i Esquerra no han tingut el mateix resultat, i avui marquen la mínima distància entre tots dos.
La segona reflexió a fer és sobre el vot individual –que és la clau de tot. Avui us oferim també dades de participació i ací hi ha clarament la mare dels ous del resultat i de la contesa.
Perquè parlem d’una abstenció, bàsicament independentista, que s’acosta al 45% –una autèntica barbaritat– i d’una xifra d’indecisos que encara a hores d’ara voreja per dalt el 20%. Aquest 20% anirà a votar, no sabem encara a qui, i tot fa pensar que tan sols un terç dels abstencionistes ho són del tot –que no aniran a votar passe què passe. Per tant, parlem d’una xifra molt alta de votants que encara no han decidit el vot; una xifra molt superior a la dels que ja el tenen decidit. I per això el dia de l’enquesta definitiva aquests electors poden canviar completament el panorama que dibuixa l’enquesta de VilaWeb d’avui.
Hi ha qui es pot demanar si, per tant, té trellat fer-la i publicar-la. És clar que sí. Perquè la quantitat de dades que aporta l’enquesta és molt important per a saber com es mou el fons de la campanya, les grans tendències, i perquè els lectors i la població en general siguen conscients de quin és el moment i el sentiment dels votants. I aclarir-ho és cabdal per a això que he dit al començament: que el vot és irremeiablement personal. I en conseqüència l’enquesta ajuda, i crec que molt, cada votant individual a reflexionar.
Perquè, de fet, els votants completament decidits, aquells que no tenen mai cap dubte sobre la seua filiació política, són una minoria en el nostre país. I, en canvi, hi ha una gran, immensa, majoria que vota per afinitat política però també per càlcul estratègic. De manera que la gran pregunta, que jo no sé respondre ara mateix, és si els indecisos i abstencionistes independentistes s’espolsaran la son de les orelles i reaccionaran per evitar la Catalunya del president Illa. La resposta tan sols s’aclarirà pensant i reflexionant un a un. Vós mateix, per exemple.
PS1. Dissortadament, la llei electoral espanyola, en una norma absurda més, prohibeix les enquestes a partir de dilluns vinent –de manera que no podrem continuar dibuixant la tendència en el moment que, crec que avui ja es pot dir, serà el decisiu de la campanya, vist que avui tan poca gent té clar el seu vot.
PS2. Aquesta enquesta és feta per EM Analytics, una de les empreses de més prestigi a l’estat espanyol, i la redacció de VilaWeb no hi intervé gens ni mica, en l’elaboració. Publiquem les dades que ens arriben d’ells, tal com ens arriben. De fet, hi ha hagut gent que s’ha sorprès dels resultats, perquè encara –malgrat tot allò que hem demostrat en aquests trenta anys– creuen que aquest diari és tendenciós a favor d’aquest o d’aquell. No ho ha estat mai i no ho és ara. I amb l’enquesta ho tornem a demostrar, car supose que tothom es pot imaginar que aquest no és ni de bon tros el resultat que voldria ni espere que siga el definitiu.