11.11.2015 - 02:00
Els qui sou veterans a la xarxa, segurament que us sonarà el nom de SETI@home. Es tracta d’una iniciativa de la Universitat de Berkeley a Califòrnia que proposa des de fa anys als internautes de compartir la capacitat de processament del seu ordinador personal, quan es troba en repòs, per a ajudar remotament en la recerca de vida extraterrestre.
D’iniciatives com aquella, n’hi ha hagut posteriorment moltes més. Però darrerament, amb l’esclat de l’ús dels telèfons intel·ligents, han començat a aparèixer propostes semblants, centrades en aquest cas a aprofitar el poder dels mòbils dorments.
N’és un exemple DreamLab, una aplicació per a Android de Vodafone i el Garvan Insitute of Medical Research d’Austràlia que recorre a la potència de la CPU del telèfon on s’instal·la per a col·laborar en la recerca del càncer. L’usuari pot elegir quina quantitat de dades vol que processi l’aparell i fins i tot a quina investigació específica vol cedir la capacitat de processament del seu dispositiu quan és en desús: càncer de mama, d’ovaris, de pròstata i de pàncrees.
El potencial de càlcul de l’app és comparat pels desenvolupadors a un supercomputador: amb cent mil usuaris, els investigadors diuen que podrien processar dades tres mil vegades més de pressa que amb els recursos de què disposen actualment.