El Voltreganès recorda els fets de la Gleva del 1714

  • Cercaviles, parlaments, una marxa de torxes i actuacions marquen la jornada de record d'aquest episodi històric de la guerra de Successió

VilaWeb
Redacció
05.03.2016 - 02:00

Amb el nom dels fets de la Gleva es coneix un episodi de la guerra de Successió en què tres-cents partidaris austriacistes es van confrontar a les tropes borbòniques al principi del 1714 al municipi osonenc de Sant Hipòlit de Voltregà. Volien defensar l’estratègic santuari de la Gleva, però davant la superioritat de l’enemic els atrinxerats van pactar una rendició que no fou respectada pels borbònics i fins a cent vint austriacistes hi foren degollats. Malgrat això, l’exèrcit català va poder expulsar els borbons del Voltreganès, gràcies al suport que van rebre poc després del marquès de Poal.

Des del 2011, Òmnium Cultural del Voltreganès commemora cada any els fets de la Gleva amb una diada plena d’activitats. La commemoració d’enguany s’engega a les 17.30 amb una cercavila de trabucaires i gegants de la plaça de l’Ajuntament a la de l’Església, on es faran actuacions dels Bastoners de Prats, els Falcons de Barcelona i els Bastoners de Sant Bartomeu del Grau al costat d’un campament de miquelets amb el Regiment de Cuirassers de Sant Jordi. Seguidament, a les 19.00, començarà la marxa de torxes fins el Santuari de la Gleva, on es farà una ofrena floral, els parlaments i un homenatge a tots els represaliats del franquisme.

La repressió de la dictadura franquista al Voltreganès és justament el tema del documentari del Museu Industrial del Ter que es pot veure avui i demà al matí a l’Ateneu de Sant Hipòlit de Voltregà, on també hi ha aquests dies l’exposició ‘Barcelona 1714’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor