El volcà de Grindavík, a Islàndia, ha entrat en erupció, després d’haver avisat durant setmanes

  • Per primera vegada en mig segle, una ciutat islandesa ha hagut de ser completament evacuada · Els ciutadans de Grindavík van abandonar la població el 10 de novembre, però el volcà no ha entrat en erupció fins aquesta nit

VilaWeb
Fotografia: Oficina meteorològica d’Islàndia

VilaWeb – Agències

19.12.2023 - 02:18
Actualització: 19.12.2023 - 11:11

A Grindavík, al sud-oest d’Islàndia, hi ha una erupció volcànica amb el magma trencant la superfície, segons que ha comunicat l’oficina meteorològica del país anit passada.

En imatges retransmeses en directe, es veuen columnes de fum vermell que s’aixequen per sobre de la lava ardent.

L’oficina meteorològica va informar que una “tempesta de terratrèmols” a la península de Reykjanes havia precedit l’erupció, que va començar cap a les 22.15, hora local, aproximadament a quatre quilòmetres al nord-est de Grindavík.

La policia va ordenar que els quatre mil habitants de Grindavík abandonessin la població el 10 de novembre, perquè les mesures científiques havien determinat que un túnel de magma s’havia estès sota la població. Grindavík no és gaire lluny del complex termal Bláa Lónið, que ha estat tancat per precaució.

Segons que sembla, la lava semblava que es movia cap al nord, allunyant-se de Grindavík, segons una publicació a Twitter del museu Lava Centre.

No és clar quanta destrucció causarà l’erupció, segons que ha escrit el president islandès, Gudni Thorlacius Johannesson, a Facebook. Ha afegit que la seva prioritat és salvar vides humanes, però les autoritats faran mans i mànigues per protegir també les estructures.

Islàndia és un punt calent d’activitat volcànica perquè és situat sobre plaques tectòniques que es mouen en direccions oposades, cosa que permet que el magma emergeixi. El país té més de trenta sistemes volcànics actius.

No obstant això, aquesta ha estat la primera vegada en mig segle que una àrea poblada de dimensions notables ha hagut de ser totalment evacuada en previsió d’una erupció. La persistent amenaça d’erupció va augmentar el temor de fluxos de lava destructius, encara que els científics van minimitzar el potencial d’una pertorbació significativa dels viatges globals o una disminució de la qualitat de l’aire a l’Hemisferi Nord.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor