08.11.2018 - 17:00
|
Actualització: 09.11.2018 - 11:25
El Monestir de Poblet ja ho té tot a punt per al Festival Internacional d’Orgue, que arrenca dissabte i farà sessions els dies 17 i 24 de novembre. Enguany inclou tres programes que prenen Bach com a eix central i que exploren la interacció i les relacions de la seva música amb la de compositors tan diferents com ara Beethoven, Domenico Scarlatti i Arvo Pärt. Els organistes Maria-Magdalena Káczor, Daria Burlak i Christian Schmitt seran els encarregats de guiar el públic en aquest recorregut.
En el primer concert la polonesa Maria-Magdalena Káczor interpretarà obres de Bach al costat d’un dels seus referents immediats, Georg Boehm, però també de dos compositors posteriors: Beethoven i Barblan. Malgrat no ser reconegut per la seva obra en aquest àmbit, l’orgue va tenir un paper important en la formació musical de Beethoven, que sempre va mostrar admiració per les habilitats dels organistes.
El 17 de novembre Daria Burlak proposarà un programa de Bach i Buxtehude, amb sonates per a teclat de Domenico Scarlatti. En aquest concert es constataran els canvis que porten, en un interval de tot just cinquanta anys, de la culminació del Barroc a la intuïció dels primers trets del Classicisme. Burlak, nascuda a Rússia, va estudiar al Conservatori de Moscou abans de perfeccionar-se a Alemanya.
El Festival el tancarà el 24 de novembre un dels organistes més sol·licitats del panorama actual: Christian Schmitt. Inclourà en el repertori obres de Bach i Pachelbel, al costat de composicions del segle XX, com ara Annum per annum d’Arvo Pärt i un estudi de concert de Langlais. Format entre Alemanya, París i Boston, la seva activitat concertística el duu regularment a les principals sales de concerts de tot el món.
Un certamen de tardor consolidat
Amb el Festival Internacional d’Orgue, el monestir de Poblet completa la seva oferta cultural durant la tardor. De fa sis anys, ha consolidat un públic fidel a la cita, que va creixent festival rere festival. Els concerts mouen cada any un miler de persones. En aquest temps, l’orgue Metzler de Poblet s’ha fet un lloc entre els amants de la música antiga i especialment del Barroc francès i alemany, perquè la seva sonoritat és especialment pensada per a aquest repertori.
Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes