08.08.2024 - 21:40
|
Actualització: 08.08.2024 - 22:03
La cooperativa l’Olivera celebra el cinquantè aniversari de la fundació com a cooperativa social agrària que integra persones amb diferents capacitats. És a Vallbona de les Monges (Urgell) i elabora vins i olis. Amb motiu de l’efemèride, l’Olivera ha fet una edició limitada de 1.050 ampolles d’un vi commemoratiu (50 són en ampolla Màgnum), que no es trobaran al circuit comercial habitual. Es tracta d’un macabeu de macabeus, és a dir, un cupatge de diferents macabeus, amb diferents elaboracions i, també, de diferents anyades, amb l’objectiu de recollir, en el vi, gotes d’història d’aquests cinquanta anys. L’etiqueta és obra del dissenyador Claret Serrahima i de la seva filla, Ariadna Serrahima, i s’han imprès una per una en una Minerva.
L’Olivera va fer la primera verema el 1989, optant per la varietat macabeu com a vi monovarietal. Va ser el primer celler de la DO Costers del Segre que va fer un monovarietal de macabeu. És per això que aquesta varietat protagonitza el vi dels cinquanta anys. L’enòloga de l’Olivera, Clara Griera, explica com s’ha concebut: “El vi dels 50 anys vol ser un resum de com hem treballat el macabeu des dels inicis i fins a l’actualitat. Un repàs enològic pel coneixement adquirit en l’elaboració del macabeu, des de l’elaboració tradicional dels inicis de l’Olivera, passant per noves elaboracions, més actuals, amb les quals treballem en els darrers anys. Per això, el cupatge inclou una part (27%) de macabeu fermentat en fusta, que evoca la tradició i els inicis; un 30% de macabeu elaborat amb pells, a l’estil del vi brisat, un mètode tradicional amb el qual també treballem en els darrers anys; un 40% de macabeu madur i complex, que ha fet la criança amb nous materials amb els quals estem començant a experimentar, com el ciment i, finalment, un 3% de macabeu de diferents anyades (1993, 2000, 2009 i 2015), que hem recuperat despertant ampolles antigues del nostre celler.”