El vi dels 50 anys de l’Olivera, un cupatge de macabeus de diferents anyades

  • Vi que commemora els cinquanta anys de la fundació de la cooperativa social ubicada a Vallbona de les Monges · Dins la sèrie ‘Cinc vins blancs catalans per a tastar aquest estiu’

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

08.08.2024 - 21:40
Actualització: 08.08.2024 - 22:03

La cooperativa l’Olivera celebra el cinquantè aniversari de la fundació com a cooperativa social agrària que integra persones amb diferents capacitats. És a Vallbona de les Monges (Urgell) i elabora vins i olis. Amb motiu de l’efemèride, l’Olivera ha fet una edició limitada de 1.050 ampolles d’un vi commemoratiu (50 són en ampolla Màgnum), que no es trobaran al circuit comercial habitual. Es tracta d’un macabeu de macabeus, és a dir, un cupatge de diferents macabeus, amb diferents elaboracions i, també, de diferents anyades, amb l’objectiu de recollir, en el vi, gotes d’història d’aquests cinquanta anys. L’etiqueta és obra del dissenyador Claret Serrahima i de la seva filla, Ariadna Serrahima, i s’han imprès una per una en una Minerva.

L’Olivera va fer la primera verema el 1989, optant per la varietat macabeu com a vi monovarietal. Va ser el primer celler de la DO Costers del Segre que va fer un monovarietal de macabeu. És per això que aquesta varietat protagonitza el vi dels cinquanta anys. L’enòloga de l’Olivera, Clara Griera, explica com s’ha concebut: “El vi dels 50 anys vol ser un resum de com hem treballat el macabeu des dels inicis i fins a l’actualitat. Un repàs enològic pel coneixement adquirit en l’elaboració del macabeu, des de l’elaboració tradicional dels inicis de l’Olivera, passant per noves elaboracions, més actuals, amb les quals treballem en els darrers anys. Per això, el cupatge inclou una part (27%) de macabeu fermentat en fusta, que evoca la tradició i els inicis; un 30% de macabeu elaborat amb pells, a l’estil del vi brisat, un mètode tradicional amb el qual també treballem en els darrers anys; un 40% de macabeu madur i complex, que ha fet la criança amb nous materials amb els quals estem començant a experimentar, com el ciment i, finalment, un 3% de macabeu de diferents anyades (1993, 2000, 2009 i 2015), que hem recuperat despertant ampolles antigues del nostre celler.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor