16.05.2017 - 16:36
ROMA, 16 (EUROPA PRESS)
El Vaticà va registrar 207 avisos de moviments financers sospitosos el 2016, menys de la meitat que l’any anterior (544), segons l’informe anual de l’Autoritat d’Informació Financera de la Santa Seu (AIF), l’organisme instituït per Benet XVI el desembre del 2010 i engegat el novembre del 2013 per Francesc per implementar un sistema de transparència financera en els comptes de la Santa Seu.
En qualsevol cas, el director de l’AIF, Tommaso Di Ruzza, ha precisat que el número d’aquests avisos és encara més alt que en anys anteriors al 2015 cosa que indica “una cada vegada major i més efectiva supervisió”. En l’informe del 2016 el nombre d’aquestes alarmes del sistema de vigilància es va quadriplicar pel que fa a l’any anterior encara que en aquell moment Di Ruzza va explicar que aquest increment no significava necessàriament un augment de potencials activitats il·lícites sinó que era causa del reforç del sistema de vigilància.
Del total d’aquestes 207 senyalitzacions sospitoses el 2016, la fiscalia del Vaticà va obrir diligències i va emprendre investigacions en 22 casos que podrien estar relacionats amb operacions de blanqueig de capitals enfront dels 17 que van ser detectats l’any anterior. Segons assenyala el Vaticà, gran part dels ciutadans implicats són de nacionalitat estrangera i els delictes s’havien forjat en territori estranger.
A més, l’AIF ha localitzat durant l’any 2016 un total de quatre operacions sospitoses de les quals ha suspès tres transferències bancàries per un valor de 2,1 milions d’euros mentre que ha bloquejat un compte corrent de manera preventiva que acumulava 1,6 milions d’euros.
Aquesta relació de casos que han estat determinats com d’alt risc per no complir els estàndards de transparència fiscal suposa una reducció pel que fa a anys anteriors, segons informa la Santa Seu.
D’altra banda, el document assenyala que durant l’any passat “s’ha registrat un increment de la complexitat dels potencials esquemes de blanqueig de capitals, amb la consegüent necessitat de més aprofundiment i àmplies anàlisis i cooperació” amb les jurisdiccions estrangeres. La normativa vaticana estableix que cal declarar tant les sortides com entrades de diners iguals o superior a 10.000 euros.
En aquest context, el Vaticà ha informat que l’AIF “ha potenciat les pròpies estructures tecnològiques i sistemes de seguretat informàtica amb la finalitat de garantir la integritat, la seguretat i la reserva de les informacions i les dades elaborades i memoritzades”.
Així mateix, el 2016 el Vaticà ha signat diversos acords per a la millora de la transparència fiscal i l’adequació als estàndards internacionals de l’intercanvi d’informació financera. Entre les jurisdiccions amb les quals ha signat aquests protocols estan Albània, Àustria, Brasil, Canadà, Itàlia, Panamà, Polònia i Rússia. Entre 2011 i 2016 el Vaticà ha signat 32 tractats d’aquest tipus.
El president de l’AIF, René Brülhart, ha destacat que el 2016 s’ha incrementat “significativament” la cooperació bilateral amb les autoritats competents d’altres països. Així, el 2013 van ser 81 casos, 113 el 2014, 380 el 2015 i 837 el 2016.