El Vall d’Hebron lidera un projecte europeu per millorar l’accés a la sanitat dels immigrants

  • Col·laboren 11 equips de set països i està finançat per la Comissió Europea

VilaWeb
Redacció
20.07.2017 - 12:45

Col·laboren 11 equips de set països i està finançat per la Comissió Europea

BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

El Vall d’Hebron lidera ‘MyHealth’, un projecte europeu que vol donar resposta a la falta d’accés a la sanitat de la població immigrant vulnerable i optimitzar l’atenció sanitària que reben en el qual col·laboren 11 equips de set països i està finançat per la Comissió Europea.

El projecte ha estat presentat aquest dijous pel coordinador del Vall d’Hebron-PROSICS Barcelona, el doctor Israel Molina; el coordinador del programa de psiquiatria transcultural, Francisco Collazos; la coordinadora del projecte i responsable de Salut i Immigració en l’Institut Català de la Salut de Barcelona, Núria Serre, i el coordinador de la unitat de salut internacional Vall d’Hebron Drassanes, Jordi Gómez.

Amb un pressupost d’1,5 milions d’euros i una durada de tres anys, des d’abril del 2017, el projecte se centrarà a atendre dones i menors immigrants no acompanyats que hagin arribat recentment a Europa i s’estudiaran tres tipus de patologies: trastorns mentals, malalties infeccioses i patologies cròniques no transmissibles.

El procés consistirà a crear un mapa d’actors clau en salut i immigració dins dels set països del consorci, analitzar les necessitats percebudes dels pacients i finalment es dissenyaran eines i estratègies per tractar els problemes detectats.

PARTICIPATIU I TRANSVERSAL

El marc d’actuació serà a través de l’atenció primària, ja que es tracta d’un projecte fet “amb i per a les persones” que cerca fer-les partícips per empoderar-les i al mateix temps que sigui més eficaç.

“Volem que els immigrants participin en la cerca de les necessitats i també de les solucions. Serà un treball transversal que cercarà els perquès i el benefici serà tenir estratègies per poder actuar”, ha explicat Gómez.

A més, MyHealth vol combatre les barreres socials que es troba el sistema de salut al moment d’atendre els immigrants, que poden tenir reticències a l’hora d’accedir al sistema per motius legals, per la qual cosa les proves a les quals seran sotmesos seran voluntàries i confidencials, ha explicat Serre.

IMMIGRANTS: UN COL·LECTIU SALUDABLE I HETEROGENI

Davant l’heterogeneïtat d’un col·lectiu tan nombrós com els immigrants, el projecte pretén “homogeneïtzar les xarxes de salut d’Europa”, en paraules de Molina, per identificar patrons i aspirar a un sistema culturalment competent

Segons ha explicat Molina, en general la població immigrant és un “col·lectiu saludable” i les malalties més freqüents són atribuïdes a la falta d’accés a sistemes de vacunació, com també malalties com la tuberculosi, l’hepatitis i malalties tropicals com la malària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor