Investiguen la delegada del govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa, per un delicte societari

  • El TSJM obre diligències per la seva actuació a Mercamadrid quan era regidora de l'ajuntament

VilaWeb

Redacció

10.05.2017 - 12:37
Actualització: 10.05.2017 - 13:52

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha obert diligències contra l’actual delegada del govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa, per la seva actuació a Mercamadrid quan era regidora de l’ajuntament de la ciutat.

Dancausa i els altres quinze assenyalats a les diligències, tots membres del Consell d’Administració de Mercamadrid en el moment de l’operació denunciada, són qualificats en la instrucció com a investigats.

La Fiscalia Provincial de Madrid va presentar una denúncia el passat mes d’abril davant el Jutjat Degà d’Instrucció contra 16 persones, entre elles Concepción Dancausa, el germà de l’ex-president de la Comunitat Ignacio González, Pablo González, o el director general de Seguretat de la Comunitat Enrique Núñez.

El Jutjat d’Instrucció número 15 de Madrid ha incoat diligències prèvies per un presumpte delicte societari contra Dancausa, Pablo González, Enrique Núñez, José Manuel Torrecilla Jiménez, María Jesús Prieto Jiménez, María Dolores Flores Cerdán, Manuel Beltrán Pedreira, José Antonio Crespo Albelda, Pablo J.M. del Amo Serrano, Silvia Llerena Muñoz, Marta Fernández-Pirla Martínez, José Ignacio Ortega Chacón, Manuel Troitiño Pelaz, Fernando Gomar Sánchez, Juan María López Álvarez i José Domingo Rodríguez Losada.

A tots ells se’ls ha traslladat la denúncia formulada per la Fiscalia Provincial de Madrid, ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) en un comunicat.

La denúncia de l’ajuntament
El delegat d’Economia i Hisenda, Carlos Sánchez Mato, i la presidenta de Mercamadrid, Marta Higueras, van presentar fa un any davant la Fiscalia Anticorrupció un escrit de denúncia per presumptes “pràctiques irregulars” trobades en la societat mixta Mercamadrid, participada per l’Ajuntament en un 51 per cent.

En la seva denúncia, la Fiscalia recorda que el 2001 l’empresa Mercamadrid S.A. va convocar un concurs per a l’adjudicació de dos drets sobre una superfície de 14.100 metres quadrats amb idèntics objectius: la construcció i explotació d’un hotel i d’instal·lacions per a serveis de restauració. En tots dos casos l’empresa adjudicatària va resultar ser Konin 22, S.A.

Mercamadrid S.A. va establir a l’empresa l’obligació d’abonar en concepte de cànon superficiari per a l’hotel 97.604,37 euros anuals i per a l’altra superfície va imposar un altre cànon que ascendia a 41.830,44 euros anuals. El 2003, no obstant això, Konin 22, S. a. va cedir els dos drets de superfície a l’entitat Compra Ocio Hoteles 22, qui es va subrogar en la posició de la primera.

Compra Ocio Hoteles 22 S.L. va començar a explotar el negoci però al març 2010 va deixar d’abonar els imports corresponents al cànon de dret de superfície. Això va motivar que Mercamadrid emprengués accions judicials contra l’empresa reclamant els diners.

Compra Ocio Hoteles 22, S.L., per la seva banda, va formular una demanda reconvencional en la qual reclamava la resolució dels contractes i escriptures pels quals es va adjudicar el dret de superfície relatiu només a la construcció i explotació dels serveis de restauració. Al mateix temps sol·licitava a Mercamadrid una indemnització per danys i perjudicis de 8.004.535,12 euros en adduir la impossibilitat d’explotar el negoci de restauració.

Mercamadrid es va oposar a la reclamació aportant fins i tot proves que l’empresa havia realitzat esdeveniments i activitats en la superfície pels quals es negava a pagar. Malgrat això, el 16 d’octubre del 2013 es va reunir el Consell d’Administració de Mercamadrid que, per 18 vots a favor i cap en contra, va adoptar un acord per posar fi de forma extrajudicial el litigi.

L’acord, que comptava amb un informe jurídic elaborat per un dels denunciats, atorgava viabilitat a la demanda presentada per Meca Ocio 22 S.L. i preveia, a més, facultar el director general de Mercamadrid, José Manuel Torrecilla, “incloent expressament facultats per transigir i renunciar a drets amb tal abast, perquè en nom i representació de l’empresa mixta pugui negociar el text i procedir al seu tenor a la subscripció de l’acord transaccional”.

El 31 d’octubre del 2013 Torrecilla va dimitir del seu càrrec i els poders que se li havien atorgat van passar a mà de la vicepresidenta segona de Mercamadrid María Dolores Flores Cerdán. Va ser ella mateixa qui un mes més tard va subscriure en representació de Mercamadrid amb Mercaocio dos acords de transacció que va posar fi a la via judicial.

Per a la Fiscalia l'”enriquiment il·lícit” de Compra Ocio obeeix al fet que Mercamadrid va deixar d’ingressar 698.397,70 euros pels cànons superficials impagats al mateix temps que va assumir l’obligació de pagar a aquesta empresa 592.208,40 euros més IVA des de l’1 d’octubre del 2013, quantitat que dos anys més tard va ascendir fins als 623.377,20 euros i l’obligatorietat dels quals de pagament abasta fins al 2032.

En total, fins a l’octubre del 2016 Compra Ocio va rebre 2.255.349, 51 euros “per obtenir l’ús de dues sales -de la seva propietat- que no destina a cap activitat i que, per tant, no li proporcionen cap benefici”.

També recorda la Fiscalia que l’acord no resultava “equitatiu” per a ambdues parts ja que Compra Ocio no va realitzar cap concessió posat que tan sols es va limitar a reconèixer l’existència d’un deute “perfectament contrastat” i a la seva compensació amb rendes futures.

Finalment, la denúncia recull un informe de l’Ajuntament de Madrid on es posa de manifest que el preu pactat per l’arrendament de les dues sales era un 81 per cent superior al preu de mercat i deixa ben clar que al “moment actual” no consta “si s’ha efectuat la compensació de rendes amb quantitats adequades convinguda, ni si Compra Ocio ha abonat amb posterioritat a octubre del 2013 els cànons corresponents als drets de superfície construïts”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor