El TSJ desestima el recurs d’USO contra el decret de plurilingüisme però en manté la suspensió

  • L'alt tribunal rebutja anul·lar els cinc articles impugnats en estimar que no vulneren el dret fonamental a la igualtat i el dret a l'educació

VilaWeb

Europa Press

28.07.2017 - 17:11
Actualització: 28.07.2017 - 17:45

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia valencià ha desestimat el recurs interposat pel sindicat USO contra el Decret 9/2017 de la Generalitat Valenciana que estableix el model lingüístic educatiu valencià en l’ensenyament no universitari.

Així, els magistrats de la Secció Quarta rebutgen anul·lar els articles 10, 11, 12 i 34 i la disposició addicional 5a en considerar que aquests preceptes no vulneren el dret fonamental a la igualtat i el dret a l’educació, reconeguts en els articles 14 i 27 de la constitució espanyola, per les raons exposades pel sindicat recurrent.

El sindicat mantenia que la llengua castellana està infravalorada respecte al català, pel que fa a hores d’impartició, i que el decret discriminava aquells professors que no tenen un coneixement ple de català i anglès. Segons l’alt tribunal, que només pot valorar els arguments exposats per les parts, el que s’ha dit pel sindicat no vulnera cap dret fonamental, explica el TSJ en un comunicat.

La sentència assenyala que ‘el sistema creat pel decret obeïx a la facultat d’autoorganització i criteri d’oportunitat de l’administració de la Generalitat Valenciana, una cosa que no pot ser objecte d’enjudiciament’. Però assenyala que ‘l’única cosa que pot enjudiciar-se és la manera en què es desenvolupa eixa facultat i si arriba a infringir o no els articles 14 a 29 de la constitució, els articles 14 i 27 en este cas’.

Cap contradicció
En la resolució, el tribunal explica que ho hi ha cap ‘contradicció’ d’aquesta sentència amb l’altra de la mateixa sala que ha declarat nul·la la Disposició Addicional 5a del decret perquè ‘els arguments exposats en la demanda en eixe recurs 58/17 eren diferents i allí sí s’al·legava la infracció al principi d’igualtat pel diferent tracte que rebien, en la impartició d’hores d’anglés i corresponent certificació d’eixe idioma, els alumnes que triaren el nivell bàsic respecte dels quals optaren per l’avançat’.

El TSJ subratlla que ‘s’ha aplicat la mateixa doctrina però adequada al cas concret de l’al·legat en la demanda i, per açò, la conseqüència ha sigut la desestimació’ perquè ni els motius exposats en el recurs pel sindicat ni la fonamentació de la demanda ha estat igual.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor