La Generalitat retira la pancarta en suport dels presos per la pressió dels tribunals

  • Després de l'ordre del TSJC als Mossos perquè la retiressin de manera immediata, dos treballadors de la Generalitat han tret la pancarta

VilaWeb

Redacció

27.09.2019 - 14:59
Actualització: 27.09.2019 - 16:53

Dos treballadors de la Generalitat han retirat la pancarta amb el llaç groc de suport als presos polítics penjada al balcó del Palau de la Generalitat. Ho han fet poc després de l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya als Mossos d’Esquadra perquè la retiressin ‘immediatament’. De fet, ja eren a palau preparats per retirar-la, però ho han acabat fent dos operaris de la Generalitat, evitant d’aquesta manera la imatge del cos de la policia catalana obeint l’ordre judicial.

El TSJC ja va ordenar al president Quim Torra que la retirés, i li va donar quaranta-vuit hores per fer-ho. Passat el termini, dimecres a la tarda, el president no l’havia retirada pas. A més, va recórrer contra la decisió per considerar-la una vulneració flagrant del dret a la llibertat d’expressió i d’opinió. A l’escrit, de catorze pàgines, el lletrat demanava de suspendre la mesura cautelar i el requeriment personal fet al president dilluns a la tarda, al·legant que l’ordre vulneraria la llibertat d’expressió de Torra.

Tanmateix, ahir el TSJC va desestimar el recurs i avui ha ordenat que es retirés immediatament la pancarta.

El Parlament de les Illes també ha retirat vora les 11.10 el llaç groc que tenia a la façana i que havien col·locat els diputats de Més per Mallorca, després de l’ordre de la Junta Electoral de les Balears a petició del PP. Ahir, va requerir a Més per Mallorca i al president del parlament, Vicenç Thomàs, que en un ‘termini màxim de 24 hores’ ordenés ‘la retirada immediata’ dels llaços grocs que poguessin trobar-se a la cambra. Segons la junta, el llaç groc és un signe que pot ser usat ‘legítimament’ en propaganda electoral, però no pels poders públics, que han de mantenir ‘una rigorosa neutralitat política’.

El 10 de setembre, Més per Mallorca va col·locar el llaç en un dels balcons dels despatxos dels diputats. Després de penjar el llaç, minuts abans del primer ple de la legislatura, el portaveu parlamentari de la formació, Miquel Ensenyat, va defensar que aquest era ‘un símbol de denúncia emparat per la llibertat d’expressió’. ‘És una manifestació cívica i pacífica d’una idea. Qui no comparteixi el seu significat té infinites formes per expressar-ho, però mai ocultant o negant l’expressió de qui pensa diferent’, va defensar, abans d’afegir que el llaç no anava ‘en contra de res, ni de ningú’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor