El TSJC jutjarà Lluís Puig i en separa la causa contra Santi Vila

  • El tribunal considera que no hi ha una connexitat inseparable entre totes dues causes, i envia la de Vila a un jutjat de Barcelona

VilaWeb

Europa Press

20.02.2023 - 15:48
Actualització: 21.02.2023 - 09:12

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès la seva competència per a jutjar Lluís Puig, conseller de Cultura l’any 2017, per desobediència arran de la denúncia de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, i ha remès la causa de l’ex-conseller de Cultura Santi Vila a un jutjat de Barcelona.

Puig és acusat de desobediència per haver-se negat a lliurar part de les obres d’art de Sixena que s’exposaven al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). El mes de gener, el Tribunal Suprem espanyol va reconèixer la condició de diputat de Lluís Puig i va considerar que el TSJC era l’òrgan competent per jutjar-lo, atès que és aforat. La decisió esmenava la causa que havia obert el jutjat penal 1 d’Osca, que havia arribat a dictar una interlocutòria d’obertura de judici oral contra Puig i Vila i fins i tot n’havia fixat una data.

En una interlocutòria consultada per Europa Press, el TSJC assegura que Vila va ser notificat per traslladar al Monestir de Sixena una sèrie de béns artístics, que es trobaven una part al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i una altra al Museu de Lleida, i que solament va traslladar els béns del MNAC, però no les quaranta-quatre peces del museu lleidatà.

Així doncs, va ser requerit per lliurar-los, però, segons el fiscal, s’hi va negar. Posteriorment, es va fer el requeriment a Puig, que acabava de succeir Vila al capdavant de la conselleria, sense que tampoc lliurés els béns en el “curt temps en què va exercir el càrrec”.

La fiscalia i l’acusació particular consideraven que els fets que s’imputen a Puig i Vila són “fets connexos”, i demanaven que fossin jutjats conjuntament: “Tots dos acusats van desobeir la mateixa sentència judicial i van actuar en el mateix context generat per l’ambient subversiu del procés català”, argumentava l’acusació particular, perquè tots dos van ser consellers entre el 2016 i el 2017.

En canvi, la defensa de Vila considera que, “si bé hi ha cert grau de connexitat entre les dues conductes, en aquest cas és perfectament possible l’enjudiciament separat sense que per això es vegi afectada la continència de la causa”. “No hi ha en aquest cas resolucions o decisions col·legiades ni tampoc actuacions conjuntes per part dels dos acusats, sinó només actuacions individuals que es van produir en ocasió en el curs d’una successió temporal al càrrec de conseller de Cultura”, assegura la defensa.

Amb aquests indicis, el TSJC sosté que “no representen una connexitat inseparable”, i per això el tribunal no assumeix la causa contra Vila.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor