27.09.2017 - 20:48
|
Actualització: 27.09.2017 - 23:27
La interlocutòria publicada avui per la magistrada Mercedes Armas, del Tribunal Superior de Justícia (TSJC), que ordenava a la policia que impedís la utilització dels locals o edificis de l’1 d’octubre, conté una desautorització explícita a la fiscalia superior de l’estat espanyol. Al final del text, Armas ordena al ministeri fiscal que cessi les diligències i instruccions que fins ara ha fet.
Aquest és el punt de la interlocutòria:
La jutgessa Armas cita l’article 773.2 de la llei d’enjudiciament criminal, que diu que tot fiscal ha d’abandonar les diligències tan aviat com s’hagi obert un procediment judicial. El cas dels preparatius del referèndum és a les mans del TSJC des del mes d’abril, de manera que totes les ordres i diligències que ha dut a terme la fiscalia d’aleshores ençà incomplien suposadament el codi judicial.
Aquests últims dies ha estat la fiscalia que ha dirigit el cas que investiga els preparatius del referèndum. Les darreres accions s’han centrat en els Mossos d’Esquadra. El cap de setmana va desautoritzar el cos i va comunicar al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que el Ministeri d’Interior espanyol assumia el comandament de la policia catalana per a l’1-O. I ahir va ordenar que precintessin els col·legis abans de dissabte.
El TSJC pren el timó
El TSJC ha acceptat la petició de la fiscalia, però amb matisos. No encarrega únicament als Mossos la missió d’impedir la utilització dels col·legis electorals per al referèndum, sinó que assigna aquesta tasca de manera col·legiada: Mossos, Guàrdia Civil i policia espanyola. Un altre matís és que Armas demana en la interlocutòria que s’impedeixi l’obertura dels col·legis electorals el diumenge, però no abans, com demanava el fiscal José María Romero de Tejada.
Tanmateix, Armas diu que els cossos policíacs han de vetllar per impedir, fins al dia 1, que aquests locals s’utilitzin per a preparar el referèndum. També ordena a la policia de requisar tot el material relacionat amb la votació que estigui en disposició de ser lliurat als col·legis o bé que sigui trobat dins aquests locals, ‘incloent-hi els ordinadors que constitueixin l’objecte o instrument dels delictes que s’investiguen’.
Així mateix, ordena de tancar els establiments públics que es facin servir com a infrastructura logística o de càlcul: per exemple, centres de processament, de recompte o de gestió de vots. Pel que fa als centres que es trobin en instal·lacions compartides de serveis públics en funcionament el dia 1, la magistrada ordena el tancament d’aquelles zones on es prepari o es dugui a terme el referèndum.