El TSJC anul·la l’empresa mixta de l’aigua de l’àrea metropolitana perquè es va adjudicar sense concurs públic

  • El tribunal considera que s'hauria d'haver tingut en compte els drets i l'experiència d'altres empreses que no fos Aigües de Barcelona

VilaWeb
ACN
16.03.2016 - 17:18
Actualització: 16.03.2016 - 18:07

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat l’empresa de capital mixt creada per Aigües de Barcelona (Agbar) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per gestionar el servei integral de l’aigua de la zona. Així, després del recurs d’Aguas de ValenciaAcciona i Aqualia, la Sala Contenciosa-Administrativa ha anul·lat l’acord del 6 de novembre del 2012 del Consell Metropolità de l’AMB en considerar que l’administració no va motivar suficientment la designació directa d’Agbar com a soci privat en la nova entitat gestora del servei.

El tribunal recorda que els principis d’igualtat de tracte i transparència són essencials en matèria de contractació pública, uns principis que imposen procediments de contractació oberts a tots els interessats, de forma que només en casos molt excepcionals és possible l’adjudicació directa del servei, excepció que ha de quedar molt ben motivada.

L’AMB va aplicar en aquest cas l’excepció consistent en l’existència d’un sol proveïdor possible. Això no obstant, el tribunal considera que l’administració no va ponderar adequadament els drets històrics d’Agbar ni el valor de la xarxa de distribució, ni va justificar perquè considerava impossible la concurrència d’altres companyies que poguessin estar interessades ni la durada del contracte, que
és de 35 anys.

La sentència diu que una cosa és el valor de l’aportació d’Agbar a la societat i una altra cosa és valorar els drets que aquesta entitat ostenta i en quina mesura justifiquen una decisió tan excepcional com l’exclusió de la competència. En aquest sentit, considera que l’Estació de Tractament d’Aigua Potable de Sant Joan Despí no hauria de ser valorada en aquest segon aspecte, com tampoc altres actius que Agbar no disposa en exclusiva com ara el coneixement o l’experiència empresarial en el sector.

L’Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua es va constituir l’1 d’agost del 2013 i està participada en un 70% per Agbar, un 15% per l’AMB i un 15% per Criteria, entitat participada per la Caixa.

La sentència té el vot particular del president de la Sala, que discrepa del plantejament majoritari en considerar que la valoració dels drets aportats per Agbar justificava l’adjudicació directa de la condició de soci privat de la nova entitat gestora del servei. La sentència es pot recórrer al Tribunal Suprem espanyol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor