29.01.2021 - 14:05
|
Actualització: 29.01.2021 - 16:09
Les eleccions al Parlament de Catalunya seran, defintivament, el 14 de febrer. Ho ha resolt avui la secció cinquena de la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, una vegada les parts han accelerat la presentació dels seus arguments. El tribunal ha començat la deliberació a les dotze del migdia, després d’haver rebut l’informe d’al·legacions de la fiscalia.
En un informe de quinze pàgines, el ministeri públic espanyol argumentava que la situació actual de la pandèmia ja era previsible el 21 de desembre, quan es van convocar les eleccions, i que el risc de contagi durant la jornada electoral es pot minimitzar amb mesures higièniques i sanitàries. La Generalitat de Catalunya, en canvi, demanava d’ajornar els comicis adduint els riscs que comporta per a la salut pública fer-los el 14 de febrer.
La decisió posa fi a la incertesa que planava sobre si la campanya electoral, que ha començat la mitjanit passada, seria interrompuda.
La secció cinquena de la sala contenciós @tsj_cat anul•la el decret de suspensió de les #eleccions del #14F i manté la data inicialment fixada pel convocant
— TSJCat (@tsj_cat) January 29, 2021
L’argumentació del TSJC
La setmana passada, el TSJC va ratificar les mesures cautelars que suspenien temporalment el decret del govern que ajornava les eleccions. En la seva interlocutòria, que tenia un vot discrepant, el tribunal es va comprometre a resoldre el fons de la qüestió no més tard del 8 de febrer.
En l’argumentació, el TSJC assegurava que es mantenia la suspensió del decret perquè en cas contrari seria impossible de fer les eleccions el 14-F. “Els recursos perdrien la seva finalitat”, afirmava. Així mateix, deia que hi havia un interès públic “molt intens” de fer els comicis: “Perquè s’obre un període molt perllongat de provisionalitat que afecta el funcionament normal de les institucions democràtiques”.
A més, el tribunal considerava que el decret del govern afectava el dret de vot i assegurava que la seva suspensió electoral no era prevista en el marc normatiu de l’actual estat d’alarma. “Finalment, s’ha considerat que les mesures sanitàries actuals no limiten els desplaçaments per a activitats no essencials, ni la implementació de mesures preventives per part de les administracions amb competència sanitària i electoral”, afegia.