La justícia anul·la part de les eleccions de la Cambra de Comerç i declara nul·les sis vocalies

  • Considera que el vot electrònic no va ser prou efectiu i no va garantir la igualtat dels electors · Fonts de la Cambra de Comerç es mostren confiades que les sentències no entraran en vigor abans de les noves eleccions

VilaWeb

Redacció

13.12.2021 - 14:41
Actualització: 13.12.2021 - 16:40

El jutjat 15 de Barcelona ha anul·lat part del resultat de les eleccions a la Cambra de Comerç arran de dos recursos presentats per les empreses Aliment l’Escala S.L. i Ma Jid Quing S.L. En concret, ha anul·lat els resultats corresponents a sis vocalies escollides. Segons que considera el jutjat, l’actuació administrativa que va donar lloc a aquest resultat electoral “ha vulnerat el dret fonamental a la igualtat”.

Les sentències no són fermes i s’hi poden presentar recursos d’apel·lació. Fonts de la Cambra de Comerç argumenten que fins que no siguin fermes no entraran en vigor i que no es preveu que el procés judicial acabi abans de les pròximes eleccions, cosa que impediria cap efecte de les resolucions.

D’una banda, el jutjat considera que el sistema de vot electrònic implantat no va ser prou efectiu i no va garantir la identificació plena dels votants, “fins al punt que va caldre –a posteriori– ‘d’estudiar’ un determinat nombre de vots ‘sospitosos’, per a després de fer una sèrie d’investigacions, incloent-hi trucades telefòniques als electors, determinar la validesa o no del vot”. Tenint això en compte, la sentència diu: “Si va caldre un procés de revisió d’identitats després de la votació i al marge del sistema, ja que es va fer amb trucades telefòniques, és clar que el sistema no garantia la identificació plena del votant. O dit d’una altra manera, el sistema permetia votar malgrat que l’elector no estava plenament identificat.”

Amb tot, no accepta l’argument d’haver vulnerat el principi d’igualtat dient que l’únic idioma admès era el català, i no el castellà o l’anglès, i que els recurrents, com a paquistanesos, no entenien les instruccions. La sentència diu que, d’una banda, no es pot considerar l’absència de l’anglès com un greuge, perquè no és un idioma oficial. I de l’altra, diu que no és cert que només estava en català, sinó que depenia de l’adreça web que s’hagués escrit al navegador.

Podeu consultar ací les sentències:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor