12.06.2018 - 14:26
|
Actualització: 12.06.2018 - 15:05
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit la querella presentada per la fiscalia superior de Catalunya contra el diputat de JxCat Jordi Turull i la seva dona, Blanca Bragulat, per un presumpte delicte d’insolvència punible. Segons el ministeri públic, el presumpte delicte s’hauria comès quan Turull es va desprendre d’una ‘part important’ del seu patrimoni i el va deixar sota la titularitat de la seva dona. L’alt tribunal català s’ha declarat competent per admetre a tràmit la querella, donat que Turull és aforat per la seva condició de diputat, i perquè hi veu indicis de la comissió d’un delicte.
El tribunal, en la interlocutòria d’admissió a tràmit, considera que hi ha indicis que la transmissió de béns que Turull va fer a la seva dona en un moment en què el seu procés judicial per ‘delictes greus’ era ‘imminent’, està ‘indiciàriament dirigit’ a ‘dificultar o retardar l’efectivitat de les mesures cautelars que poguessin disposar-se en contra seva’.
Segons la querella de la fiscalia, Turull va tenir una ‘significativa i important participació’ en el procés independentista, pel qual està empresonat des del març. Al mes de juny, quan Turull encara era portaveu de JxSí al Parlament, tenia el 100% de la propietat d’un habitatge comprat l’any 1994 a Parets del Vallès i valorat en 84.452 euros, on vivia la família. També tenia el 50% d’un compte corrent amb la seva dona amb un saldo de 107.594 euros.
‘En execució d’aquest pla preconcebut’, el 8 de juny el matrimoni va signar una escriptura pública de donació en una notaria de Barcelona. En la escriptura es deia que Turull feia donació pura i simple a la seva esposa de la meitat indivisa de l’immoble del qual era propietari al 100%, o sigui 42.226 euros. També va donar l’import de la seva meitat del compte corrent, o sigui 53.797 euros. De fet, el 19 de maig anterior s’havia donat de baixa com a titular d’aquell compte corrent. D’aquesta manera, es va desprendre de més de 96.000 euros. Per això, el fiscal considera tots dos membres del matrimoni, tot i que la dona només com a cooperadora necessària, d’un delicte d’insolvència punible, castigat amb penes de presó d’un a quatre anys. El fiscal acompanya a la querella un informe de l’Agència Tributària.