13.02.2021 - 11:43
|
Actualització: 13.02.2021 - 12:46
El Tribunal Superior de Justícia de l’Aragó ha rectificat en una nota d’aclariment que la data límit per a retornar les 111 obres de la Franja que hi ha al Museu de Lleida és el 15 de febrer. D’aquesta manera, considera que l’admissió a tràmit de la Generalitat en el procés no modifica el termini, com s’havia afirmat inicialment aquest divendres, quan es parlava d’un nou calendari de lliurament. El tribunal remarca que “en cas que els béns no es lliurin dins el termini establert per l’auto d’execució provisional, s’adoptaran les mesures pertinents”.
La magistrada del jutjat de primera instància número 1 de Barbastre, Pilar Juste, va admetre aquest divendres a tràmit la intervenció de la Generalitat en el procés d’execució provisional sobre el lliurament dels béns. D’aquesta manera, es desprenia que quedava ajornat el lliurament de les obres fixat el 15 de febrer, fins que no es resolguessin les al·legacions presentades per les parts, moment en què s’havia de fixar una nova data al calendari. La jutgessa va acceptar la intervenció del govern perquè, va dir, tot i que les obres estan en poder del Bisbat de Lleida, no es pot menystenir que la Generalitat té competència exclusiva en matèria de cultura.
La jutgessa de Barbastre concretava que aquesta competència exclusiva era el motiu pel qual s’admetia la Generalitat com a part al procés principal que va concloure amb el judici celebrat al jutjat de Barbastre el maig del 2019 i la sentència provisional del qual ordena el lliurament de les obres que hi ha al Museu de Lleida. La jutgessa considera que com a part condemnada i executada, el govern té un interès directe. L’executiu ja va confirmar a l’ACN que hi presentaria al·legacions.
Una execució provisional dictada el desembre
La interlocutòria d’execució provisional es va dictar el 17 de desembre de 2020 i fixava que el lliurament dels béns de la Franja havia de fer-se el 15 de febrer. El document assenyalava que no es podia interposar recurs tot i que sí que es podien presentar escrits d’oposició a l’execució provisional dictada. Uns escrits presentats per la part catalana que també va iniciar el procés per complir l’execució provisional amb la convocatòria d’un concurs per adjudicar a una empresa el trasllat de les obres.
En concret, a l’execució provisional s’hi han oposat el Bisbat de Lleida i el Consorci del Museu de Lleida. Segons el comunicat del Tribunal Superior de Justícia de l’Aragó, abans que el responsable judicial de l’òrgan pogués respondre aquests escrits d’oposició, la Generalitat va demanar la seva adhesió al procés d’execució i així s’ha resolt ara de forma favorable per la jutgessa amb l’auto que ha dictat aquest divendres.
Albert Velasco: “Que tremolin tots els museus de l’estat espanyol que tenen peces com les de Sixena”