El TS rebutja suspendre cautelarment la decisió del Govern de repercutir a la Comunitat Valenciana la multa pel dèficit

  • Assenyala que és "patent" la "falta de prova" pel Consell dels perjudicis que poguessin derivar-se d'executar l'acord

VilaWeb
Redacció
30.06.2016 - 14:24

Assenyala que és “patent” la “falta de prova” pel Consell dels perjudicis que poguessin derivar-se d’executar l’acord

VALÈNCIA, 30 (EUROPA PRESS)

La secció tercera de la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem ha rebutjat la petició de la Generalitat Valenciana de suspendre cautelarment l’acord del Consell de Ministres del passat 4 de març de repercutir a la Comunitat el pagament d’una multa de 18,93 milions d’euros imposada per la Unió Europea al Regne d’Espanya per la manipulació de les dades del dèficit en esta autonomia.

Segons ha informat l’alt tribunal, el rebuig a la mesura cautelar sol·licitada no prejutja la decisió a adoptar respecte al fons de recurs que té plantejat en el Suprem la Generalitat Valenciana contra este acord.

El 4 de març de 2016 el Consell de Ministres va determinar la responsabilitat “exclusiva” de la Comunitat per “incompliment” del dret de la UE a l’assumpte de la manipulació de les dades del dèficit a la Comunitat Valenciana, derivades de la decisió del Consell de la UE que el juliol de 2015 va imposar la multa de 18,93 milions al Regne d’Espanya per este motiu.

El Regne d’Espanya va abonar estos diners en compte habilitat per la Comissió Europea el passat 28 de gener, més una quantitat en concepte d’interessos compensatoris dels costos financers, meritats des del pagament efectuat per Espanya fins a l’acord impugnat del Consell de Ministres.

El 26 de maig l’Advocat de la Generalitat va demanar la suspensió de l’execució de l’acte recorregut i va al·legar, entre d’altres qüestions, la necessitat de justificació o prova “encara incompleta” o per indicis, de les circumstàncies que pogueren permetre al tribunal efectuar la valoració de la procedència de la mesura cautelar o la impossibilitat de prejutjar el fons de l’assumpte.

A més, afegia que la decisió de la UE havia estat recorreguda pel Regne d’Espanya, pel que considerava que l’Estat no podia executar la resolució impugnada perquè la quantia a la qual es referix “no és exigible” i perquè la decisió de la UE de multar es basava “en la pròpia responsabilitat de l’Estat, que no podia ignorar la naturalesa de les dades que enviava”. En esta línia, qualificava d'”extemporani”, a falta de sentència del Tribunal de Justícia Europeu sobre el recurs, i contrari als propis actes intentar repercutir el pagament de la multa.

La sala explica en la sentència, donat a conèixer este dijous, que la raó de ser de la Justícia cautelar es troba en la necessitat “d’evitar que el lapse de temps que transcorre fins que recau un pronunciament judicial ferm supose la pèrdua de la finalitat del procés”.

LA GENERALITAT NO HA APORTAT PROVA DE PERJUÍS

Amb les mesures cautelars “es tracta d’assegurar l’eficàcia de la resolució que pose fi al procés, evitant la producció d’un perjuí d’impossible o difícil reparació”. Tot i això, en este cas, considera que la Generalitat Valenciana és “patent” que “no ha provat, encara que de manera indiciària, els perjuís que pogueren derivar-se de l’execució de l’acte impugnat”.

Sobre esta qüestió, assenyala que s’ha “limitat” a enunciar els criteris jurisprudencials aplicables en matèria d’adopció de mesures cautelars, “però sense efectuar cap indicació ni referència sobre les conseqüències concretes que puguen derivar-se de la materialització de l’acte impugnat, que pogueren resultar d’impossible o difícil reparació en el cas que, per estimar-se el recurs, es declarara no conforme a dret l’acte impugnat”.

Tampoc té acollida en el Suprem l’argument de la part recurrent respecte que la quantia de la sanció imposada no és exigible per haver estat recorreguda pel Regne d’Espanya, doncs d’acord amb l’article 278 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE), “els recursos interposats davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea no tindran efecte suspensiu”. Tot i això, el tribunal podrà, si estima que les circumstàncies així ho exigixen, “ordenar la suspensió de l’execució de l’acte impugnat”.

Tot i això, afegix que en este cas la part recurrent “no justifica en forma alguna la suspensió de l’execució de la Decisió (UE) 2015/1289 pel TJUE”. Per contra, recalca que “del propi acord impugnat del Consell de Ministres resulta que la multa de 18,93 milions d’euros ha estat abonada pel Regne d’Espanya en el compte habilitat per la Comissió Europea en data 28 de gener de 2016”.

En relació amb la responsabilitat de l’estat al·legada pel Consell, la sala indica que l’incident de suspensió no és el tràmit idoni per a decidir la qüestió objecte del litigi, per la qual cosa tampoc acull esteargument.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor