13.10.2017 - 16:59
|
Actualització: 13.10.2017 - 21:40
El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha demanat a l’advocat general de l’estat espanyol, Eugenio López Álvarez, que cursi les instruccions necessàries per a emprendre acciones legals contra l’acord de la Generalitat per a crear la comissió especial sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya per les càrregues policials del referèndum del primer d’octubre. ‘És una violació flagrant, insòlita i injustificable d’un dels principis estructurals de qualsevol sistema constitucional mínimament, el respecte a la independència judicial’, retreu Lesmes, que qualifica la comissió de menyspreu.
En una carta que ha enviat a l’advocat general de l’estat espanyol, Lesmes demana de restablir l’ordenament constitucional i legal que considera que s’ha vulnerat amb l’acord del govern del 2 d’octubre per a crear la comissió especial sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya. ‘No és concebible que el poder executiu s’atorgui una funció supervisora de l’activitat que poden desenvolupar els tribunals’, retreu Lesmes. ‘El govern de la Generalitat no pot desenvolupar les funcions de vigilància i control de les actuacions judicials de cap manera’, insisteix.
El president del Suprem i del CGPJ recorda que la Generalitat pot recórrer contra les decisions dels tribunals sempre que ostenti legitimació processal i material, ‘però no pot sotmetre-les a una classe de control polític sota amenaces explícites d’emprendre accions genèriques i innominades de responsabilitat contra els jutges i els tribunals per l’actuació que puguin desenvolupar’. ‘Una vegada més, es fa evident el menyspreu més evident pels fonaments de l’ordre constitucional nacional i europeu de la iniciativa normativa de la Generalitat’, conclou.
L’acord del govern català
Segons que recull l’acord de govern del 2 d’octubre, l’objectiu de la comissió és documentar, determinar i difondre les violacions de drets fonamentals a Catalunya com a conseqüència de les accions i omissions imputables a les institucions i els òrgans de l’estat espanyol. De manera particular, assenyala les actuacions del govern de l’estat espanyol, la fiscalia, el poder judicial i les forces i cossos de seguretat per a aclarir els fets i evitar la impunitat dels òrgans i les persones que en són responsables.
Una de les tasques de la comissió és vetllar perquè el sistema judicial sigui igual de diligent pel que fa a les càrregues del primer d’octubre i utilitzi tots els recursos que ha estat capaç d’utilitzar i de demostrar per perseguir altres fets, amb la finalitat de garantir que també hi hagi equitat i justícia per a aquells que denuncien crims contra els drets fonamentals.
Set associacions de jutges i fiscals ja havien expressat un rebuig rotund a la creació d’aquesta comissió perquè la veien un òrgan innecessari que ‘pretén interferir nítidament’ en la seva funció.