El TS eleva a més de 7 anys de presó la condemna a l’expresident de la Unió Patronal Metal·lúrgica de Catalunya

  • L'alt tribunal destaca que va elaborar factures falses per beneficiar-se il·lícitament

VilaWeb
Redacció
17.07.2017 - 17:55

L’alt tribunal destaca que va elaborar factures falses per beneficiar-se il·lícitament

MADRID, 17 (EUROPA PRESS)

El Tribunal Suprem ha elevat a set anys i quatre mesos de presó la condemna imposada a l’expresident de la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) de Catalunya Antoni Marsal Fábregas per dos delictes de frau de subvencions en concurs medial amb un delicte continuat de falsedat en document mercantil i un delicte d’apropiació indeguda en relació amb el cobrament de subvencions per a cursos de formació i per elaborar factures falses per beneficiar-se il·lícitament.

El que fos president d’UPM entre els anys 2006 i 2012 “va confeccionar factures, falses de tota falsedat, i en tots els seus elements” a nom d’una societat MCR Capital i Activos Humanos, en la qual figurava com a soci i administrador, que no havia prestat cap servei de formació a la patronal catalana del metall amb la finalitat d’obtenir un benefici econòmic i ensenyorir-se de determinades quantitats de diners de les subvencions que havia rebut del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) i de la Generalitat de Catalunya.

El Suprem ha desestimat el recurs presentat per l’expresident d’UPM, que inicialment va ser condemnat per l’Audiència Provincial de Barcelona a cinc anys i deu mesos de presó, així com l’interposat per l’altre condemnat, Ángel Hermosilla Pérez, que veu confirmada la seva condemna a set mesos de presó com inductor d’un delicte de falsedat en document mercantil.

No obstant això, l’alt tribunal sí que ha estimat parcialment el recurs del Ministeri Públic que va al·legar que, d’acord amb el que es disposa en el Codi Penal vigent en l’època dels fets (2007-2009), calia partir del delicte més greu, en aquest cas el de falsedat en document mercantil i no el de frau de subvencions, per calcular la pena a imposar a Marsal. Aquest motiu ha estat el que ha fet que la pena de l’expresident d’UPM s’hagi vist elevada a set anys i quatre mesos de presó.

“IMPORT ARBITRÀRIAMENT DESVIAT”

Per a la Sala Segona penal del Tribunal Suprem, la conducta de Marsal és “incriminable”, ja que les quantitats rebudes per ell a través de les seves societats no responien en absolut a la prestació de serveis que poguessin considerar-se subvencionats.

En la sentència de la qual ha estat ponent el magistrat Perfecto Andrés Ibáñez, l’alt tribunal assenyala que el que hi ha és “un import arbitràriament desviat de la finalitat que tenia atribuït, és a dir, aquell per a l’efectivitat del qual la subvenció havia estat concedida, que és, precisament, en el que radica el nucli de l’acció delictiva”.

A més, subratlla que ha quedat acreditada l’existència de l’engany i la consumació de la conducta defraudatòria. L’alt tribunal indica que els estatuts d’UPM reflecteixen que la participació en tots els seus òrgans de govern, entre ells el de president, eren gratuïts.

En aquesta línia, insisteixen els magistrats, que no existeix constància que Marsal realitzés cap servei que li fes creditor a una retribució, sinó que va fer ús de les seves societats per generar i presentar factures amb l’aparença d’haver prestat serveis d’activitats formatives a la patronal catalana del metall. Afegeixen que, encara que hagués prestat de “manera efectiva” algun servei a UPM, aquests no serien remunerables amb càrrec als fons d’una subvenció, que tenen una “finalitat concreta i específica”.

De fet, el Suprem recull els fets provats indicats en la sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona i afirma que Marsal, amb el desig d’obtenir un benefici econòmic, sense que prestés cap servei a la UPM pel qual hagués de ser recompensat econòmicament i sense que fos autoritzat ni tingués coneixement la Junta de Govern ni el Comitè executiu de la Patronal, va aconseguir ensenyorir-se de diners de les subvencions.

Marsal haurà d’abonar una indemnització de 745.045 euros a la UPM i no podrà obtenir subvencions o ajudes públiques, com tampoc tindrà dret a tenir beneficis o incentius fiscals o de la Seguretat Social durant sis anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor