20.05.2021 - 14:22
|
Actualització: 20.05.2021 - 14:23
El Tribunal Suprem (TS) ha rebutjat els incidents de nul·litat que havien presentat el Govern, el Museu de Lleida i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) contra la sentència que va confirmar nul·la la venda de les 96 obres d’art de Sixena a Catalunya. El Suprem argumenta que no s’ha justificat la “vulneració del dret” a la tutela judicial efectiva, tal com plantejaven des de la part catalana i també apunta que el motiu de la nul·litat només esdevé una “reiteració” del que els demandants havien plantejat sla recursos anteriors. La providència dictada per l’alt tribunal no es pot recórrer i ara les parts hauran d’estudiar altres vies judicials si volen intentar recuperar les peces traslladades.
El recurs de nul·litat al Suprem per les 97 obres de Sixena es va presentar a l’abril, amb l’objectiu d’intentar que les obres tornessin a Catalunya. Es va fer després que el Suprem desestimés la petició de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena que va demanar al gener una ampliació de la sentència per aclarir perquè rebutjava la causa de la nul·litat apreciada per l’Audiència d’Osca que considerava les obres “fora de comerç” perquè estaven protegides. En aquesta petició, l’advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español, posava de manifest que si es permetia la venda de béns protegits, el patrimoni espanyol de tots els monestirs de l’Estat podria acabar en equipaments internacionals quan els monestirs de l’Estat es buidin de religiosos.
Segons la providència dictada ara pel Suprem, la voluntat de la part catalana amb els recursos de nul·litat és “anul·lar la sentència” sobre les obres de Sixena perquè el tribunal s’avingui a revisar-la i els doni la raó.