06.11.2018 - 10:40
|
Actualització: 06.11.2018 - 16:12
El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha dictat una sentència en què conclou que l’Audiència espanyola va vulnerar els drets fonamentals de l’ex-portaveu de Batasuna Arnaldo Otegi en el judici del cas Bateragune. En aquell judici, Otegi va ser condemnat per un delicte de pertinença a ETA. Va estar empresonat sis anys i mig a la presó de Logronyo i avui encara compleix una condemna de deu anys d’inhabilitació.
Van construir una acusació falsa, ens van empresonar, vam complir la condemna. Ens van empresonar per construir una estratègia pacífica. Avui la seva gran mentida queda al descobert. El nostre somriure és més ample i Espanya queda retratada com el que és: un estat antidemocràtic pic.twitter.com/j96URT8uQH
— Arnaldo Otegi 🔻 (@ArnaldoOtegi) November 6, 2018
La sentència, feta pública avui, declara que es va vulnerar l’article 6.1 del Conveni Europeu de Drets Humans en el processament d’Otegi, Jacinto García, Díez Usabiaga, Zabaleta Tellería i Rodríguez Torres, tots condemnats.
El cas, instat per la defensa d’Otegi, pretenia dilucidar si l’actuació de la magistrada de l’Audiència Ángela Murillo havia vulnerat els seus drets fonamentals. La defensa va al·legar que la imparcialitat de la jutgessa era contaminada pel prejudici mostrat en un procés anterior contra Otegi mateix. En concret, al·legava que durant el judici per l’homenatge al membre d’ETA Argala, Murillo havia demanat a Otegi si condemnava el terrorisme etarra i, arran de la seva negativa a respondre, la magistrada va dir: ‘Ja sabia que no em respondria aquesta pregunta.’
No és la primera vegada que el TEDH condemna Espanya per haver vulnerat el dret d’un judici just. L’any passat, va esmenar una sentència del Suprem que inhabilitava l’ex-president del parlament basc Juan María Atutxa. Recordem que Atutxa va refusar de dissoldre el grup parlamentari de l’esquerra abertzale, Sozialista Abertzaleak, arran de la il·legalització de Batasuna el 2003. El Tribunal d’Estrasburg va donar la raó a Atutxa i als ex-membres de la mesa de la cambra Kontxi Bilbao i Gorka Knorr.
Descarta de compensar Rafa Díez
El tribunal ha descartat la compensació econòmica de 40.000 euros que havia sol·licitat Rafa Díez, ex-dirigent del sindicat LAB. Per sis vots a un, el jurat ha dictaminat que reconèixer la violació de drets ja és en si mateix ‘una satisfacció justa per qualsevol dany immaterial sofert.’ La magistrada Hellen Keller ha emès un vot particular en què considera que el TEDH hauria d’haver concedit una ‘satisfacció equitativa’ més enllà de condemnar l’estat espanyol per haver vulnerat els drets de Díez.