El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna Espanya per haver multat dos joves que van cremar fotografies del rei espanyol

  • El tribunal recorda que cremar fotografies del rei espanyol és un acte emparat per la llibertat d'expressió

VilaWeb

Redacció / ACN

13.03.2018 - 10:34
Actualització: 13.03.2018 - 16:18

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat l’estat espanyol per haver castigat amb una multa de 2.700 euros dos joves que van cremar fotografies dels reis espanyols Juan Carlos i Sofía a Girona el setembre del 2007. Van ser condemnats per ‘injúries greus contra la corona’. El tribunal troba que la condemna va constituir ‘una ingerència en la llibertat d’expressió que no va ser proporcionada a la finalitat perseguida’.

Els jutges consideren per unanimitat que l’acció, duta a terme per Enric Stern i Jaume Roura com a protesta contra la visita dels reis espanyols, és emparada per la llibertat d’expressió i de pensament dels joves, la qual diuen que fou violada. El tribunal europeu dóna la raó als demandants, que van al·legar que la sentència espanyola que els declarava culpables d’haver injuriat la corona era una ‘ingerència injustificada’ en el seu dret de la llibertat d’expressió, recollit a l’article 10 del Conveni Europeu dels Drets Humans. En un primer moment, Stern i Roura van ser condemnats a quinze mesos de presó, però el jutge va acabar substituint la sanció per una multa de 2.700 euros a cadascú. Sobre aquest punt, el tribunal considera que la condemna imposada no va ser ‘proporcionada ni necessària en una societat democràtica’ i obliga Espanya a tornar als joves la quantitat corresponent a les multes –2.700 euros cadascú– i 9.000 euros a tots dos en concepte d’indemnització.

Els magistrats també diuen que l’acte formava part d’una crítica política ‘més que no personal’ de la monarquia en general, i que no anava més enllà ‘d’un cert grau permissible de provocació per a transmetre un missatge crític’.

El TEDH va obrir la investigació sobre aquests dos joves ara fa dos anys. El seu advocat, Benet Salellas, va recórrer contra la sentència, però el Tribunal Constitucional espanyol la va ratificar el juliol del 2015. La sentència concloïa que la llibertat d’expressió no emparava el fet de cremar fotografies del rei d’Espanya perquè era ‘un acte ofensiu i incitador a l’odi’.

Salellas va demanar llavors a Estrasburg que es pronunciés sobre si cremar fotografies era un delicte d’incitació d’odi o bé, per contra, si era un acte emparat per la llibertat d’expressió, un dels drets reconeguts en el Conveni Europeu dels Drets Humans.

‘Esmena a la totalitat a la justícia espanyola’
En declaracions als mitjans de comunicació, Salellas ha defensat que la sentència del TEDH era una victòria que demostrava que la crítica política sempre havia d’estar protegida en democràcia. ‘La sentència deixa molt clar que la crítica política contres les institucions de l’estat no serà mai discurs de l’odi’, ha dit. A més, ha criticat amb duresa el poder judicial: ‘És una esmena a la totalitat a la justícia espanyola.’

Acte de protesta
La cremada de fotografies a la plaça del Vi de Girona el 13 de setembre de 2007 va ser un acte de protesta per la visita de Juan Carlos a la ciutat. Un grup de joves es va concentrar davant l’ajuntament i, a cara descoberta, va calar foc a unes quantes fotografies on apareixien Joan Carlos i Sofia i que van enganxar cap per avall en una estructura de cartó. Ací podeu veure imatges en vídeo de l’acte de protesta:

La sentència ratificada pel TC
Vuit anys després d’haver cremat les fotografies, l’any 2015, el Tribunal Constitucional va dictar sentència i va desestimar el recurs de la defensa de Roura i Stern, de manera que confirmava la resolució de l’Audiència espanyola. La sentència concloïa que la llibertat d’expressió no podia avalar un acte ‘amb connotacions violentes’. ‘Cremar en públic la fotografia o la imatge d’una persona comporta una incitació a la violència contra la persona i la institució que representa, fomenta sentiments d’agressivitat contra ella i expressa una amenaça’, van dir els magistrats del TC, ara desautoritzats per la justícia europea.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor