10.11.2022 - 10:14
|
Actualització: 10.11.2022 - 16:33
El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) ha refusat per unanimitat el recurs del president Artur Mas contra Espanya per la publicació al diari El Mundo d’informacions falses que l’acusaven d’haver cobrat comissions i d’haver dipositat els diners en comptes a Suïssa. Mas deia al tribunal que aquestes informacions, publicades enmig de la campanya electoral del 2012, van fer mal a la seva reputació, i afegia: “La policia, el fiscal i els tribunals espanyols no van investigar activament el dret de la protecció de la meva reputació personal.” En el recurs al TEDH, Mas invocava l’article 8 del Conveni Europeu de Drets Humans sobre el dret de respecte a la vida privada i familiar.
Però el tribunal no accepta el recurs perquè diu que, per mirar d’aconseguir aquesta reparació, no va dur a terme les accions convenients dins el procediment civil. En canvi, va emprendre la via penal i, segons el TEDH, el fet d’haver elegit aquesta via l’ha privat precisament de la reparació que demanava.
Fa seu un dels arguments de l’advocat de l’estat espanyol, segons el qual Mas “hauria pogut demanar la publicació d’una rectificació o haver iniciat un procediment especial de protecció del dret de l’honor per aconseguir la reparació d’una possible vulneració del dret de protecció de la seva reputació”.
El tribunal diu: “Havent optat únicament per l’ús de la via penal, el demandant es va privar de la possibilitat d’obtenir la reparació de la suposada violació dels seus drets mitjançant la via civil de què disposava. D’aquesta manera, havia limitat l’abast de l’examen als tribunals estatals, que només es van poder pronunciar sobre la manca de gravetat del perjudici demandat d’acord amb els efectes del dret penal.” I afegeix: “[Mas] no ha aconseguit demostrar que l’estat espanyol no li va oferir prou protecció i que hi va haver una vulneració del seu dret del respecte per la seva reputació.”
Decision Mas Gavarro v. Spain – By choosing only the criminal-law avenue, Mr Mas Gavarró deprived himself of the possibility of redresshttps://t.co/5KsVLylnWQ#ECHR #CEDH #ECHRpress pic.twitter.com/YCqxW9VNxj
— ECHR CEDH (@ECHR_CEDH) November 10, 2022
El cas va arribar a Estrasburg l’any 2015. Mas s’havia querellat contra El Mundo l’any 2012 per injúries i calúmnies per la publicació d’un suposat informe policíac que li atribuïa el cobrament de comissions. Un any més tard, el jutge d’instrucció va arxivar la causa, com també va fer més endavant l’Audiència de Madrid i el Tribunal Constitucional, perquè deien que els periodistes havien actuat “de manera raonable en la verificació de la veracitat dels fets”.
Després Mas va recórrer a Estrasburg per vulneració del dret de la vida privada i familiar. El president va al·legar al tribunal que les informacions s’havien revelat falses i “tenint en compte les seves repercussions, havien d’haver estat contrastades pels periodistes”.
Mas no descarta noves demandes contra les clavegueres espanyoles
Mas ha valorat la decisió del TEDH tot dient que “no entra en el fons de la qüestió i se centra en qüestions procedimentals”. En un comunicat, diu que no descarta noves demandes contra les clavegueres de l’estat. Segons interpreta Mas, el TEDH considera que hauria estat més pertinent procedir per la via civil en comptes de la penal. També diu que hi ha un “cúmul” d’enregistraments d’àudio que s’han anat fent públics en els últims temps i que es desconeixien en el moment de presentar la demanda.