El Tribunal d’Estrasburg dóna la raó a Espanya sobre l’acumulació de penes als presoners bascs

  • Desestima la demanda de tres presos a qui van acumular la pena ja complerta a França amb la condemna a Espanya

VilaWeb

Redacció

23.10.2018 - 10:26
Actualització: 23.10.2018 - 12:04

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha desestimat avui la demanda de tres presos d’ETA contra l’estat espanyol per haver sumat condemnes ja complertes a França als anys de presó a què havien estat condemnats per la justícia espanyola. El tribunal, amb seu a Estrasburg, ha sentenciat per unanimitat que ‘no s’ha vulnerat el dret d’aplicació retroactiva de la llei’ ni el dret de llibertat i de seguretat als demandants, Santiago Arrozpide, àlies ‘Santi Potros’, Alberto Plazaola Anduaga i Francisco Mugica Garmendia. Sí que considera, en canvi, que els van vulnerar el dret d’accedir a un tribunal quan el Tribunal Constitucional espanyol va declarar inadmissible la seva demanda d’empara.

Després d’haver exhaurit les vies judicials, el 2016 els tres demandants van denunciar l’estat espanyol al TEDH, perquè la justícia espanyola reconegués les penes que ja havien complert a França en el còmput total de les seves sentències a la presó a Espanya. Si Estrasburg hagués considerat que l’acumulació de penes violava els drets humans, la decisió hauria obert la porta a recursos de molts altres presos a qui l’estat espanyol no ha descomptat condemnes complertes a França.

Els casos denunciats
Santi Potros va ser condemnat a deu anys de presó per delictes comesos a França el 1987. El 2000 va ser lliurat a les autoritats d’Espanya, on fou condemnat a més de 3.000 anys de presó per diversos actes, entre els quals l’atemptat d’Hipercor a Barcelona. Amb tot, la condemna màxima que li imposaren fou de trenta anys. Més tard, va reclamar que li descomptessin els dotze anys de la sentència francesa d’aquesta trentena d’anys.

Tant en el cas de Santi Potros com en el de la resta de demandants, l’Audiència espanyola va acceptar que les penes a l’estat francès es tinguessin en compte en el càlcul d’anys, però el fiscal de l’estat va recórrer contra aquesta decisió al Tribunal Suprem, que la va denegar. Finalment, tots tres van acabar al Tribunal Constitucional, que va desestimar els recursos d’empara al·legant que eren ‘inadmissibles’. Per això, aquests presos van portar el cas a Estrasburg el 2016 amb el propòsit de denunciar que la justícia espanyola havia violat el seu ‘dret d’accedir a un tribunal’, l’únic dret que el jurat que ha examinat el cas troba que s’ha vulnerat. El TEDH fa pagar les despeses processals, de dos mil euros en el cas de Santi Potros i de mil euros en els altres dos casos.

Consulteu ací el text íntegre de la sentència:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor