El Tribunal d’Estrasburg condemna Rússia per l’assassinat per enverinament de l’ex-espia Litvinenko

  • El Tribunal Europeu dels Drets Humans sentencia que el govern rus no va fer res per investigar els fets ni castigar-ne els responsables

VilaWeb

Redacció

21.09.2021 - 11:07
Actualització: 21.09.2021 - 11:50

El Tribunal Europeu dels Drets Humans ha condemnat Rússia com a responsable de l’assassinat per enverinament de l’ex-espia Aleksandr Litvinenko a Londres el 2006. Va morir a causa d’un element radioactiu estrany, anomenat poloni-210, trobat a l’orina. Els serveis d’intel·ligència britànica han pogut provar que van ser els ex-companys i amics de Litvinenko, Andrei Lugovoi i Dmitri Kovtun, que van introduir la substància letal dins el te que va prendre Litvinenko durant una reunió cordial entre tots tres al centre de Londres. En aquells moments l’ex-espia investigava l’assassinat de la periodista Anna Politkòvskaia, crítica amb el Kremlin. Vint-i-dos dies després, Litvinenko morí a la capital britànica envoltat per la polèmica.

El TEDH considera que hi havia prou indicis per a pensar que tant Lugovoi com Kovtun havien actuat com a agents de l’estat rus. I afegeix: “El govern de Vladímir Putin no va aportar cap explicació satisfactòria ni convincent dels fets que pogués rebatre la conclusió de la investigació britànica.” Així mateix, el tribunal palesa que les autoritats russes no van fer cap investigació interna efectiva per a esclarir els fets ni van identificar ni castigar els responsables de l’assassinat.

El tribunal, per unanimitat, ha sentenciat que el govern rus va incomplir l’article 38 del Conveni Europeu dels Drets Humans, concretament l’obligació d’aportar tots els recursos i facilitats necessaris per a investigar el cas. I també afirma –amb el vot contrari del jutge rus– que ha violat l’article 2 del conveni, el dret de la vida, en alguns aspectes fonamentals.

En una carta pòstuma llegida per un amic, Litvinenko acusava directament el president rus, Vladímir Putin, de l’enverinament. “Pots tenir èxit per fer-me callar, però el silenci té un preu. Ets tan bàrbar com diuen els qui et critiquen”, diu l’escrit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor