26.11.2015 - 10:30
|
Actualització: 26.11.2015 - 11:01
El Tribunal de Drets Humans Europeu ha admès a tràmit una part del recurs de l’anomenat cas Bateragune, pel qual Arnaldo Otegi, Rafa Díez, Arkaitz Rodríguez, Sonia Jacinto i Miren Zabaleta foren condemnats a presó el 2009 acusats d’haver provat de reconstruir la formació il·legalitzada Batasuna. La resolució arriba quan la majoria de condemnats ja han complert íntegrament la sentència, i pocs mesos abans que l’acabin de complir els dos últims empresonats, Otegi i Díez. De fet, Estrasburg ha acceptat la part del recurs que fa referència a la sentència de l’Audiència espanyola, que manté a presó Otegi i Díez.
El recurs fou presentat el juliol del 2014 per l’advocada d’Otegi, Jone Goirizelaia, tot just saber-se la resolució condemnatòria del Tribunal Constitucional espanyol a un recurs previ. La defensa va decidir aleshores de traslladar el cas a Estrasburg, perquè va considerar que s’havien vulnerat els drets d’imparcialitat judicial i de presumpció d’innocència recollits en la Convenció de Drets Humans Europea.
Si el tribunal amb seu a Estrasburg acaba donant la raó als demandants, Otegi podria avançar uns pocs mesos la sortida de la presó, prevista per a la primavera. Tanmateix, no hi ha terminis fixats per a la sentència final i, de moment, tan sols s’ha acceptat a tràmit.
El Tribunal de Drets Humans Europeu ja ha intervingut en un altre cas entre Otegi i l’estat espanyol: el 2011 va declarar que Espanya havia vulnerat el dret de la llibertat d’expressió del dirigent de Batasuna, condemnat pel Tribunal Suprem el 2005 a un any de presó per haver qualificat el rei Juan Carlos de ‘cap dels torturadors’. El govern espanyol fou condemnat a indemnitzar Otegi amb vint mil euros per danys morals i tres mil més per les despeses del procés.
Informació relacionada:
Entrevista a Antoni Batista: ‘Otegi és a la presó perquè és el símbol de l’independentisme no violent‘