19.12.2019 - 09:46
|
Actualització: 19.12.2019 - 15:39
Revés europeu històric a la justícia espanyola. El Tribunal de Luxemburg (TJUE) ha sentenciat que Oriol Junqueras tenia immunitat com a eurodiputat quan el Tribunal Suprem espanyol el va condemnar a tretze anys de presó per sedició. El TJUE afirma que el dirigent d’ERC havia d’haver estat alliberat de la presó preventiva després de ser elegit a les eleccions europees del 26 de maig.
#TJUE : una persona elegida al Parlamento Europeo adquiere la condición de miembro de dicha institución desde la proclamación oficial de los resultados y goza desde ese momento de las inmunidades derivadas de tal condición + PRESS RELEASE #Junqueras https://t.co/0b08fa4nB4 pic.twitter.com/9si9E3WdYO
— EU Court of Justice (@EUCourtPress) December 19, 2019
Segons el president del tribunal, Koen Lenarts, Junqueras tenia el dret d’assistir a la sessió constitutiva del Parlament Europeu a Estrasburg i gaudia de la immunitat des de la proclamació oficial dels resultats, és a dir, el 14 de juny. Per això considera que si el Suprem el volia mantenir en presó preventiva, Manuel Marchena havia d’haver demanat un suplicatori al parlament.
Convé recordar que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea no és pas executiu, sinó que emet opinions i interpretacions del dret europeu que són vinculants. Ara correspon al Tribunal Suprem espanyol de prendre les decisions oportunes per a ajustar la situació de Junqueras com a eurodiputat amb el criteri que ha expressat avui el TJUE. El Tribuna Suprem ha anunciat que estudiarà el contingut íntegre de la sentència del TJUE i ha demanat a les parts del judici contra el procés que expressin facin al·legacions al respecte abans de cinc dies. Aquest moviment també l’ha fet el jutge Pablo Llarena, instructor de la causa dels exiliats, que demana a les parts el seu posicionament sobre com la sentència afecta Carles Puigdemont i Antoni Comin.
El Suprem va condemnar Junqueras a tretze anys de presó i d’inhabilitació el proppassat 14 d’octubre, quan encara eren pendents de resolució les qüestions pre-judicials que Marchena va formular al TJUE. Però en la mateixa sentència, el Suprem deia que deixava en suspens la condemna per inhabilitació de Junqueras (no pas la de presó), tot esperant la decisió del Tribunal de Luxemburg. Com que aquest tribunal no especifica si el Suprem hauria d’alliberar Junqueras, haurà de ser el tribunal presidit per Marchena que haurà de prendre una decisió que s’ajusti al criteri que avui ha fixat el TJUE.
Junqueras hi ha respost amb un piulet en què demana la nul·litat de la sentència i ‘llibertat per a tothom’.
La justícia ha arribat des d'Europa. S’han vulnerat els nostres drets i els de 2.000.000 de ciutadans que ens van votar. Nul·litat de la sentència i llibertat per tothom! Persistiu com ho hem fet nosaltres! #JunquerasImmunity
— Oriol Junqueras 🎗️ (@junqueras) December 19, 2019
També ho ha fet el diputat d’ERC Ruben Wagensberg, de la tribuna del parlament estant, on ha fet saber la notícia. El parlament ha esclatat amb crits de ‘Llibertat!’:
🎥[VÍDEO] @wagensberg: "Acaba de ser confirmada pel TJUE la immunitat✅ d’Oriol @junqueras, a qui fa 2 anys que dieu colpista. La justícia arriba. Junqueras ha de ser lliure✊ i demanem la nul·litat de la sentència del judici" pic.twitter.com/7bZ2XSYKbi
— Esquerra Republicana (@Esquerra_ERC) December 19, 2019
L’advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha celebrat la decisió, tot esperant que signifiqui l’alliberament del president d’ERC.
Estic content i orgullós de que haguem constituït ja la doctrina #Junqueras q serà un referent de protecció dels drets de tots els votants a la UE. Alhora estic esperançat q la Sentència TJUE tingui els efectes que hauria de tenir: veure @junqueras amb la seva família altre cop.
— Andreu Van den Eynde (@eyndePenal) December 19, 2019
La decisió del Tribunal de Luxemburg afecta directament també Carles Puigdemont i Toni Comín, que tenen demandes presentades en aquest mateix tribunal perquè fins ara els ha estat impedit d’exercir el càrrec d’eurodiputats. El tribunal diu a la sentència d’avui: ‘El Tribunal de Justícia ha declarat en primer lloc que una persona que resulta elegida al Parlament Europeu adquireix la condició de membre d’aquesta institució pel fet i des del moment de la proclamació dels resultats electorals, de manera que gaudeix de les immunitats reconegudes per l’article 9 del Protocol.’