El Tribunal de Comptes veu un excés de despeses en quatre partits del Pais Valencià a les eleccions municipals del 2015

  • Són Lliberals de Benidorm, Xàbia Democràtica-Ciutadans per Xàbia, Unió Popular de Nàquera i Ciutadans per Benidorm

VilaWeb

Europa Press

13.08.2016 - 22:00

El Tribunal de Comptes veu un excés en el límit màxim de despeses en quatre partits del País Valencià durant les eleccions municipals de maig del 2015 i, en aquest sentit, adverteix que la superació dels límits previstos en la Llei orgànica de règim electoral General (Loreg) constitueix una irregularitat que es pot sancionar.

Segons l’Informe de fiscalització de les Comptabilitats de les Eleccions Locals del 2015, els partits valencians amb excés en el límit màxim de despeses són Liberals de Benidorm, Xàbia Democràtica-Ciutadans per Xàbia, Unió Popular de Nàquera i Ciutadans per Benidorm. A més, en el cas dels tres primers, l’òrgan fiscalitzador adverteix de manca de coherència interna en la comptabilitat retuda.

No obstant això, en cap d’aquests casos s’estima que no procedeix la formulació de proposta de no adjudicació o reducció de la subvenció electoral que correspongui percebre a la formació política.

En el cas concret de Liberals de Benidorm, formada per ex-membres del PP i el PSOE, el Tribunal de Comptes indica que la formació política ha superat el límit màxim de despeses en 25.553,96 euros, el que ha suposat un excés del 336,63 per cent sobre el límit -7591, 10 euros-.

S’ha superat, així mateix, el límit màxim referit a les despeses de publicitat exterior en 139,48 euros, la qual cosa ha suposat un excés del 9,19 per cent. Igualment s’ha superat el límit màxim referit a les despeses de publicitat en premsa i ràdio en 8.161,78 euros, amb un increment del 437,61 per cent.

Respecte al partit Xàbia Democràtica-Ciutadans per Xàbia, l’òrgan fiscalitzador indica que aquesta formació política ha superat el límit màxim de despeses aplicable a aquest procés electoral a 14.059,56 euros, amb un excés del 339,72 per cent.

De la mateixa manera, subratlla que la comptabilitat electoral presentada no guarda una coherència interna, en existir una diferència de 3.964,32 euros entre els ingressos i les despeses declarades per la formació política, sent aquest import no concordant amb el saldo del compte electoral al tancament de la comptabilitat fiscalitzada que ascendia a 1.269,58 euros.

Pel que fa a Unió Popular de Nàquera, el Tribunal de Comptes veu un excés en el límit màxim de despeses de 10.215,60 euros i també assenyala que la comptabilitat presentada per la formació política no guarda coherència interna, atès que s’han registrat recursos i despeses no ingressats ni pagats a través del compte bancari electoral, pels imports que es reflecteixen en l’apartat relatiu a la ‘Tresoreria de campanya’.

Indica, així mateix, que tot i que la formació política ha obert un compte bancari específic per a les eleccions locals, en la comptabilitat presentada figuren cobraments i pagaments per imports de 200,44 i 1.961,05 euros, respectivament, que no han estat efectuats a través del compte electoral, el que incompleix la Loreg.

‘Totes les despeses irregulars’
Pel que fa a Ciutadans per Benidorm, indica que totes les despeses declarades per Ciutadans per Benidorm es consideren ‘irregulars’. En concret, 9.462,03 euros per no estar degudament justificats i 1.515,04 euros per correspondre a serveis de restauració que no tenen la consideració de despeses electorals.

L’òrgan fiscalitzador també assenyala que ha superat el límit màxim de despeses en 2.093,70 euros, el que representa un excés del 27,6 per cent sobre el límit i, a més, la comptabilitat presentada no guarda una coherència interna entre les despeses i ingressos declarats i la documentació justificativa aportada per la formació.

Aquest informe del Tribunal de Comptes no especifica per comunitats ni per províncies les comptabilitats dels quatre grans partits espanyols, PP, PSOE, Podem i Ciutadans. No obstant això, sí que parla de Compromís i d’EUPV.

Pel que fa al primer, indica que en la comptabilitat de la coalició hi figuren despeses per operacions ordinàries, per import total de 64.213,90 euros, els conceptes de les quals no tenen la consideració de despesa electoral.

A més, assenyala que la formació política ha realitzat pagaments amb posterioritat als 90 dies següents al de la votació per un import de 3.017,16 euros. Les despeses pendents de pagament a la data de presentació de la comptabilitat sumen 789.194,66 euros.

Pel que fa a EUPV, el Tribunal de Comptes assenyala que figuren despeses per operacions ordinàries, per import total de 4.518,59 euros en el cas del partit a València, corresponents a despeses de restauració que no tenen la consideració de despesa electoral. També apareix la mateixa indicació en el cas del partit a Castelló, per import de 2.000,13 euros.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor