El Tribunal de Comptes comença ara la repressió econòmica contra el govern de l’1-O

  • Una vegada elevi l'acta de liquidació provisional dels béns defraudats, si és que així va ser, el Tribunal de Comptes començarà els tràmits per a embargar les corresponents fiances per aquestes quantitats, abans de començar el judici contra els investigats

VilaWeb

Redacció

12.06.2019 - 15:06
Actualització: 12.06.2019 - 16:32

El dia que el judici contra el procés quedarà vist per sentència, el Tribunal de Comptes ha iniciat un procés paral·lel contra el govern de la Generalitat que va organitzar l’1-O per a recuperar els diners que suposadament es van utilitzar per a fer la votació. El tribunal ha designat el delegat instructor de la demanda contra Carles Puigdemont i altres divuit ex-consellers.

Així ho han confirmat a EFE fonts del Tribunal de Comptes, que han explicat que l’instructor començarà ara a recopilar tota la documentació per a determinar amb exactitud els fons desviats per al referèndum il·legal.

El mes de desembre passat, el Tribunal de Comptes va admetre a tràmit la demanda de la fiscalia contra dinou ex-alts càrrecs de la Generalitat, amb Carles Puigdemont al capdavant, per la presumpta desviació de fons públics per a l’organització de l’1-0.

Es tracta d’un procés per determinar la possible responsabilitat comptable dels membres del govern que van participar en la consulta, independent del judici que se segueix al Tribunal Suprem per la responsabilitat penal dels líders independentistes i que avui quedarà vist per a sentència.

El fiscal del Tribunal de Comptes que va inciar la denúncia, Miguel Ángel Torres, va demanar que s’obrís una causa per un presumpte desviament de fons públics per la responsabilitat comptable del govern que va organitzar el referèndum. La investigació té l’origen, precisament, en un escrit que el fiscal Torres va presentar el desembre passat.

El fiscal va fer una primera llista de presumptes despeses imputables al govern. Deia que hi havia 900.906,70 euros corresponents als locals de votació; prop d’un milió d’euros en despesa publicitària; una despesa de 979.661,96 euros en butlletes; 38.431,20 en cartells; 2,3 milions d’acció exterior del govern; i 100.000 euros en viatges d’observadors internacionals. En total, uns 4,3 milions d’euros.

El precedent del 9-N

El Tribunal de Comptes espanyol ja va seguir un procediment similar amb els organitzadors del 9-N. L’ex-president de la Generalitat Artur Mas i els ex-consellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs han estat obligats a pagar 4.946.788,16 euros pel procés participatiu del 2014, , condemna que és pendent de recurs d’apel·lació.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor