El Tribunal Constitucional espanyol suspèn la llei catalana contra els desnonaments

  • Admet a tràmit el recurs que el govern espanyol va presentar contra una part de la llei d'emergència social

VilaWeb

Redacció

31.05.2016 - 12:21

El Tribunal Constitucioal espanyol ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra part de la llei d’emergència social aprovada pel parlament català i que el govern espanyol va impugnar. Amb la suspensió, queda sense efecte la part de la llei que establia la cessió obligatòria de pisos buits per part dels bancs, la necessitat d’oferir lloguer social a les famílies que no pugui pagar la hipoteca, entre més mesures.

Pel que fa als articles suspesos, relacionats bàsicament amb l’emergència habitacional, queda sense efecte el paper decisori que la llei reservava a la mediació en casos d’impagaments de lloguer o hipoteca que podien derivar en desnonament.

També s’impedeix que a Catalunya es pugui iniciar un procediment judicial específic per resoldre temes vinculats als desnonaments, perquè processalment només hi pot haver un procediment a tot l’estat. En la llei catalana es marca un procediment simplificat que insta el jutge a dictar una resolució que inclogui un pla de pagament i li dona la potestat per cancel·lar els imports no satisfets en funció de les circumstàncies personals del consumidor.

L’article 5 de la llei 24/2015 és el que principalment parla de desnonaments i el govern espanyol en recorre els punts 1,2,3,4 i 9. Bàsicament aquí s’obliga als grans tenidors d’habitatges i a les persones jurídiques que hagin adquirit un habitatge via execució hipotecària, a plantejar alternatives de lloguer social a les famílies que no pugui fer front al pagament de la hipoteca, abans d’iniciar qualsevol procediment judicial per impagament.

Pel que fa a l’article 7, el govern estatal no està d’acord amb què l’asministració pugui resoldre la cessió obligatòria d’habitatges, per un període de tres anys, en el cas que siguin habitatges buits propietat de persones jurídiques obligades a pagar l’impost sobre els habitatges buits (també recorregut per l’Estat) o que disposi d’habitatges buits en un municipi en el que hi hagi, com a mínim , una família amb risc d’exclusió social. “Vulnera el principi d’igualtat i la regulació del dret de propietat”, ha interpretat Sáenz de Santamaría.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor