El trepat són molts trepats

  • La DO Conca de Barberà desembarca a Barcelona i continua donant a conèixer un territori vinícola amb vins frescs i elegants, nascuts de la varietat de raïm trepat, que identifica i singularitza el territori

VilaWeb
Els vins de trepat de la DO Conca de Barberà tastats al 'Concarim Barcelona' 2023.

Text

Montserrat Serra

01.04.2023 - 21:50

Aquesta setmana, una bona colla de cellers de la DO Conca de Barberà van aterrar a Barcelona amb el lema “Concarim Barcelona”. D’uns anys ençà, i amb la pandèmia d’obstacle (sortosament superada), aquest territori vinícola ha anat desplegant-se per fer arribar els seus vins a professionals i prescriptors i per a arribar a la capital. Perquè el nivell mitjà de les seves referències és alt i la seva versatilitat, també, en un moment en què la trepat, varietat de raïm per excel·lència de la Conca, té la capacitat d’expressar-se com mai abans.

A la trobada es van poder tastar un centenar de referències de dinou cellers: Abadia de Poblet, Cara Nord, celler Carles Andreu, celler Pla de la Masó, celler Rendé Masdéu, Castell d’Or, celler Vegà Aixalà, Clos Montblanc, Josep Foraster, Vins Petxina, MyDolia, celler Vilalta Pere, Gabor Celler, Gerida Vins, celler Rosa M. Torres, Vins i Caves Portell, Mas de la Pansa, Vins de Pedra i celler Vidbertus.

De les 1.100 hectàrees de la varietat trepat que hi ha a tot el món, 1.000 es cultiven a la Conca de Barberà. El 90% del total. És per això que la Conca de Barberà és territori de trepat i n’és també emblema. És la cara més visible d’aquesta DO i és una varietat que dóna vins frescs, delicats, elegants i molt fins, amb poca graduació; una tipologia de vins que aquests darrers anys ha pres interès i és tendència, enfront de vins amb més graduació i volum. Alhora, són ideals per ara, per a prendre amb un punt fred, en aquest començament de primavera càlida i de cara a l’estiu.

A l’acte hi va haver un tast de cinc vins negres fets amb 100% trepat (quatre vins tranquils i un de dolç), que va permetre de descobrir l’expressivitat i frescor d’aquesta varietat vinificada com a raïm negre. Us els presentem:

Picapedra Negre 2022, del celler Vins de Pedra

Aquest fou el primer vi que es va tastar. El va presentar la jove enòloga Marta Pedra, que és al capdavant del celler, amb seu a Montblanc. El projecte va començar el 2010. Aquesta és la tercera anyada del Picapedra Negre. És l’únic monovarietal del celler, juntament amb un monovarietal de parellada, les dues varietats que identifiquen la zona.

Pedra explica que aquest Picapedra Negre 2022 és un trepat jove nascut d’una vinya en terreny calcari argilós, terrer que aporta acidesa i tensió al vi. Els trepats són vins amb poca capa de color. Aquest trepat jove no té criança.

Al nas arriben aromes de fruita vermella (maduixa, gerds), però també caramel de violeta i fins i tot sensacions mentolades. En boca, destaca la seva frescor, amb una acidesa molt marcada. Aromàticament és complex: apareixen les espècies, pebres negres, sensacions balsàmiques, herbàcies.

Aquest celler és en procés de certificació ecològica i treballa amb coberta vegetal. Entre les fileres de ceps hi han sembrat plantes de mostassa, que cerquen esponjositat i drenatge de la terra.

El Picapedra canvia l’etiqueta cada any i sempre és protagonitzada per un personatge que tot i ser anònim destaqui per alguna tasca col·lectiva. Enguany, el Picapedra Negre portarà la fotografia de Joan Cartanyà, un activista cultural de la Conca recuperador del safrà. I el Picapedrer Blanc tindrà la cara de Carme Plaza, historiadora i preservadora del xipella, la parla dialectal del territori.

Vista general de la mostra de vins de la DO Conca de Barberà.

Cara Nord Trepat 2021, del celler Cara Nord

Va conduir la presentació d’aquest segon vi el jove Joel Díaz, que porta la gestió de les finques del celler. Cara Nord és un celler de la marca Tomàs Cusiné, viticultor que té uns altres cellers en uns altres territoris: Tomàs Cusiné i Castell del Remei, tots dos a la DO Costers del Segre. Amb el projecte Cara Nord, Cusiné posa el peu a la Serra de Prades, ja en territori de la Conca de Barberà. Tal com explica Joel Díaz, la Serra de Prades al nord és DO Conca de Barberà, a l’oest és la DO Costers del Segre i a l’est és DO Montsant.

Cara Nord va començar el 2012 amb un vi blanc i un vi negre, que no era de trepat. Però més endavant es van trobar dues finques de trepat a quatre-cents metres d’altura, en terreny argilo-calcari i amb una part de llicorella i còdols. Avui és una finca ecològica. I es va començar a elaborar aquest trepat, que té molta voluntat d’expressar la personalitat del terrer. El 2015 es comercialitza el primer trepat de Cara Nord. Avui, al celler Cara Nord hi ha tres vins que porten aquesta varietat: el Cara Nord Blanc conté un 30% de trepat (elaborat com un blanc de noir), el rosat és un 100% trepat i el Cara Nord Trepat Negre, que neix d’una vinya de quaranta-tres anys, plantada en vas.

Díaz diu que l’edat és important, perquè com més anys tenen els ceps de trepat, més els pots demanar, per exemple, amb relació a la maduració fenòlica (de les pells), que és llarga. Aquest raïm es cull a final d’octubre. “Busquem la maduració de la pell i infusionem les pells, en el sentit que hi ha poca extracció mecànica de most i no fem remuntades, tan sols banyem el barret. Busquem un procés oxidatiu en l’elaboració i reductiu en la criança”, explica Díaz. Són de tres a quatre setmanes de maduració amb pells, després es premsa i es guarda en tines d’acer inoxidable. En aquest moment es fa un treball de mares dins les tines, fent el battonage. Fa deu mesos de criança.

Joel Díaz diu que la seva voluntat és oferir un vi de trepat adaptat als gusts actuals, tot i ser una varietat ancestral: poc grau alcohòlic (12,5°), tanicitat suau, vi llarg i fresc. Al nas hi troba fruita, espècies, hidrocarburs, violeta, pruna, pebre negre subtil, i fins i tot un punt cítric, de pell de taronja amb un fons cremós. En boca té volum, apareix la frescor i dóna un final llarg. Segons Díaz, és un vi que aguantarà amb els anys.

L’Elixir Negre 2021, del celler Vidbertus

Albert Rovira ens presenta aquest tercer vi, que sorprèn i exalta. El celler Vidbertus va començar el 2009, però no va ser fins al 2016 que va començar a produir vins. Elabora els seus vins a les instal·lacions del Viver de Celleristes de Barberà de la Conca, tot i que els propietaris tenen un antic celler a l’Espluga de Francolí, que data del 1860, que tan sols serveix d’espai d’exposició dels vins. Actualment, el celler elabora 20.000 ampolles amb nou referències.

Aquest vi surt de la part més alta d’una vinya en forma d’amfiteatre de Barberà de la Conca. D’aquesta vinya també en surt el rosat, de les vinyes més baixes, i el trepat jove, de les vinyes de la part del mig. De manera que és una vinya ecològica que es verema tres vegades. Es fa una verema tardana, es cull a mà. De l’Elixir, el raïm s’aboca en foudres de 2.500 litres, per aconseguir una microoxigenació i que la fusta sigui molt subtil.

Albert Rovira explica com veu ell la varietat trepat: “És una varietat molt vertical, força atlàntica i un punt iodada. Penso que és una varietat molt adequada per a menjar amb sushi, salmó, peix blau i amb vegetals. L’aroma de la trepat em recorda la fruita de secà, com l’aranyó. N’hi ha molt al voltant de la vinya. També és una varietat que segons la zona on la tens plantada es comporta molt diferent. El nostre gran enemic és la boira. El raïm madura a final d’octubre i al llarg de l’any té un canvi tèrmic molt extrem: de dia el termòmetre es pot enfilar fins als 35° i a la nit caure fins als 18°. Això li dóna frescor, que és el que busquem; frescor i finor.”

Durant el tast de vins de trepat de la DO Conca de Barberà.

Pep 2021, del celler Josep Foraster

L’enòleg Kepa Martínez, també jove i entusiasta com els altres, va ser l’encarregat de presentar el vi que feia quatre, Pep 2021, del celler Josep Foraster, amb seu a Montblanc. Un vi que s’elabora des del 2018, de trepat 100% nascut d’una vinya de 80 anys, Vinya de la Rovina, a 600 metres d’altura, amb sòl d’alabastre, i construïda en terrasses. El raïm es trepitja amb els peus i es bolca amb la rapa i tot en un dipòsit de formigó de mil litres i s’hi està nou mesos. En surt un vi ecològic amb un grau més alt que no és habitual en els trepat, 13°, amb volum i cos. Se n’elaboren 1.000 ampolles. Es busca un trepat amb un caràcter més potent i vigorós, amb capacitat d’envelliment. Es mostra molt especiat i herbaci.

Mas de la Pansa Dolç 2019

L’últim vi tastat és un dolç molt reeixit, elaborat per la jove enòloga Imma Soler, fundadora d’aquest petit celler que vinifica al Viver de Celleristes de Barberà de la Conca. Va començar el projecte el 2016, i el 2017 es va atrevir a fer un vi dolç de trepat, imitant la tradició de casa seva: un dolç nascut dels raïms que havien quedat a la vinya, que no s’havien collit. El raïm, una vegada premsat, es col·loca en dipòsits de 200 litres amb les pells i es fa una maceració de quatre dies. Aleshores es fa un procés d’evaporació: el vi s’escalfa fins a 90°, però no arriba a bullir mai, per tant, no és un vi bullit. D’aquesta manera s’aconsegueix concentració de sucres i mantenir l’acidesa. Fermenta en tines d’acer inoxidable i s’embotella la primavera següent de la verema. Aquesta és l’anyada 2019, una anyada força oxidativa, de la qual han sortit 183 ampolles. És un dolç singular, perquè les aromes al nas et porten cap al vi ranci, però una volta en boca, torna al dolç, amb una acidesa i una frescor que no té un vi ranci. Aquest projecte de Mas de la Pansa no arriba a les 3.000 ampolles l’any en total.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor