El trencament entre Podem i Sumar complica el trencaclosques parlamentari de Sánchez

  • La formació de Ione Belarra anuncia que els seus cinc diputats al congrés passen al grup mixt i tindran llibertat per a votar diferentment que Sumar

VilaWeb
El portaveu de Podem Javier Sánchez Serna anunciava, ahir, el pas dels seus diputats al grup mixt del congrés espanyol
Redacció
05.12.2023 - 21:40
Actualització: 06.12.2023 - 12:52

Podem va anunciar ahir que els seus cinc diputats al congrés espanyol abandonaven el grup parlamentari de Sumar i passaven al grup mixt. Ho va explicar el portaveu del partit, Javier Sánchez Serna, mentre a la cambra el ministre d’Afers Estrangers, José Manuel Albares, parlava sobre la crisi a Gaza. Belarra havia demanat d’intervenir-hi en representació de Sumar, però la direcció del grup va fer intervenir l’ex-ambaixador a l’ONU Agustín Santos Maraver, que fou més moderat que no hauria estat Belarra, presumiblement. Els cinc diputats de Podem van sortir del debat, DiarioRed –el diari de Pablo Iglesias– va anunciar la ruptura i, pocs minuts després, es confirmà oficialment. Això va enxampar de sorpresa fins i tot una de les diputades, Carolina Alonso, que va fer aquest piulet tan significatiu: “M’acabo d’assabentar per Canal Red que ens n’anem al grup mixt…”

Aquest trencament serà un maldecap important per a Pedro Sánchez. Sánchez va aconseguir de ser president gràcies a un trencaclosques complicat que va del PNB o Junts fins a Podem. Tots aquests partits s’han posat d’acord a impedir que governi el PP amb Vox, però mantenen polítiques incompatibles en la majoria de punts. I si Sánchez havia de vigilar fins ara de no perdre votacions per la banda moderada, ara també haurà de vetllar per la radical. Els diputats de Podem, més encara en el context de la batalla fratricida amb Sumar, podran tombar lleis o resolucions amb les quals no estiguin d’acord i trencar, doncs, l’anomenada “majoria progressista”.

Una fractura anunciada

La fractura entre Sumar i Podem ja era anunciada. Les negociacions per a integrar-los dins Sumar ja van ser complicadíssimes. Finalment, Podem hi va entrar després de fortíssimes pressions i per la por de quedar-se sense diputats. Però immediatament van començar els maldecaps.

Des que es van constituir les corts espanyoles, el mes d’agost, cap diputat de Podem no ha participat en cap debat parlamentari al ple. Tampoc no han pogut presentar mocions ni proposicions de llei perquè no van entrar en el repartiment de portaveus –al contrari que Catalunya en Comú, Compromís i la Chunta– i, per tant, no tenen signatura. De les comissions parlamentàries, només en presidiran una de les sis que dirigirà Sumar aquesta legislatura.

El fet de ser apartats del govern encara ha pesat més en la decisió presa ara, perquè la cúpula del partit considera que s’intenta que no tinguin cap paper polític destacat. Després de trobar-se sense ministeri, ha estat especialment controvertit que ministres de Sumar, com Yolanda Díaz i Ernest Urtasun, hagin incorporat als seus ministeris militants del PSOE i, en canvi, hagin bandejat els militants de Podem.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor