El Tram costa uns cent milions d’euros públics l’any

  • L'empresa rebrà diners públics fins l'any 2032

VilaWeb

Text

Andreu Barnils

31.05.2016 - 22:00

Fa un mes, enmig del debat sobre la conveniència de tenir un tramvia a Barcelona, VilaWeb va demanar quants diners públics rebia l’empresa privada TRAM, que gestiona els tramvies actuals. L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va respondre que tardarien un mes a respondre oficialment. I, efectivament, ahir va arribar a la redacció de VilaWeb una carta on constaven els diners públics que aquesta empresa privada rep anualment de les administracions públiques. Aquests darrers quatre anys les quantitats han voltat els 100 milions: 96 milions (any 2012), 92 milions (2013), 100 milions (2014) i 95 milions (2015). L’empresa rebrà diners públics fins l’any 2032, quan s’acaba la concessió. La llista completa dels imports rebuts des de l’any 2003, i els calculats fins l’any 2032, es pot llegir en aquest quadre.

El document vegeu el PDF 

L’ATM informa, en el mateix document, a peu de pàgina, que el càlcul dels diners que rebrà el TRAM a partir del 2016 es fa a partir de les previsions de viatgers i del preu del bitllet. Falta que es compleixin perquè aleshores la subvenció sigui aquesta i no pas una altra.

L’empresa TRAM és un 95% privada, i presidida pel senyor Francisco Javier Vizcaíno Muñoz. Vizcaíno Muñoz també té una empresa d’autopistes, Cedinsa. Els socis majoritaris de l’empresa privada són tres: Globalvia, que inclou tres fons de pensió. Alstom, multinacional francesa. I Moventia, empresa catalana de transport (tramvies, automòbils, etc.). Hi ha un 5% que ha quedat en mans públiques (FGC i TMB).

L’empresa privada rep els 100 milions dividits en tres àrees: subvenció de capital, contraprestació per prestació de servei i tarifa tècnica. La subvenció de capital són diners rebuts per ajudar l’empresa privada en la inversió inicial que van fer. Són diners que paguen infrastructura. Les contraprestacions, en canvi, són diners públics que paguen el servei que fa l’empresa privada.

Una bona manera d’entendre la magnitud de la xifra és comparar-la amb més inversions de 100 milions. 100 milions són els diners que l’empresa Nike paga al Barça cada any pel patrocini. 100 milions són els diners que l’Ajuntament de Barcelona va comunicar que dedicaria a polítiques socials, gràcies a l’ampliació de pressupost recent. I el pla de xoc que van acordar Junts pel Sí i la CUP, per exemple, és calculat en uns 270 milions d’euros. Per eliminar les llistes d’espera, el conseller Antoni Comín calcula que calen 100 milions d’euros.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor