11.10.2015 - 20:00
|
Actualització: 15.10.2015 - 10:12
Agramunt (ACN).- Agramunt (Urgell) acull un any més, i ja en són 27, la fira més dolça de Catalunya, dedicada al torró i la xocolata a la pedra. Un dels objectius d’aquesta nova edició és desestacionalitzar el consum d’aquests productes i introduir-los com a ingredients de la cuina diària durant tot l’any. Per això s’han organitzat sessions com la d’aquest diumenge a la tarda, en què els cuiners Pep Nogué i Joel Castanyé han explicat com es pot passar el torró i la xocolata de les postres al plat de carn, passant per amanides i aperitius. La fira s’allarga fins aquest dilluns i els organitzadors esperen igualar els 80.000 visitants de l’any passat. A més, enguany s’estrena una ruta gastronòmica per la comarca.
Nogué i Castanyé són dos dels onze ponents que la fira ha convidat aquest any per mostrar les múltiples possibilitats gastronòmiques del torró i la xocolata. Aquest dissabte va intervenir David Gil, responsable de Pastisseria del grup elBarri, que engloba els restaurants que Albert Adrià té a Barcelona, i demà dilluns ho farà Jordi Bordas, de la pastisseria Santacreu de Viladecans, campió del Món de Pastisseria el 2011.
“El que volem és que el torró no sigui una menja només de Nadal, per això les noves propostes ja es presenten com unes postres per consumir tot l’any; a més, les ponències que organitzem serveixen perquè el torró sigui vist com un ingredint més de la cuina, tant dolça com salada”, ha explicat la directora de la Fira, Fatima Puig.
Precisament Joel Castanyé -del restaurant Resquitx-La Boscana, al Pla d’Urgell- ha explicat com el torró d’Agramunt pot utilitzar-se en una vinagreta per l’amanida o en una picada per un guisat de tota la vida. A més, també ha proposat el torró com un berenar dolç pels més petits, “molt més saludable que la pastisseria industrial”.
Precisament per reforçar l’objectiu d’estendre el consum dels productes estrella de la fira durant tot l’any aquesta vegada el certamen donarà pas a una ruta gastronòmica pels restaurants més representatius de l’Urgell que incorporaran a la seva oferta culinària un menú amb el torró i la xocolata a la pedra com a principals protagonistes. La iniciativa començarà divendres vinent, 16 d’octubre, i s’allargarà fins el dia 30.
Una fira amb 80 expositors, noves varietats i bones perspectives
Torró de pa amb oli i xocolata, de pastís de pastanaga o de vermut. Són algunes de les noves varietats que es poden trobar a la 27ena edició de la fira més dolça de Catalunya, per on es preveu que passin unes 80.000 persones fins demà diumenge. Cada vegada el volum de vendes de les novetats s’acosta més a la dels clàssics i les perspectives de tancar una bona fira són bones. Àngel Velasco, gerent de Torrons Vicens, ha explicat que durant el certamen se solen vendre entre 300.000 i 400.000 tauletes. “La gent aprofita la fira per provar les noves varietats i, si els agraden, repeteixen per Nadal”, afirma.
La directora de la Fira ha explicat que estan molt contents de l’afluència de públic “tot i que la valoració de les vendes s’haurà de fer al final, esperem que la gran afluència de visitants es tradueixi també amb bon volum de vendes”.
La fira, que ocupa 14.000 metres quadrats i compta amb 80 expositors, es distribueix en diferents espais. El principal és el Pavelló Dolç, on s’hi poden trobar els artesans torronaires i xocolaters d’Agramunt i una representació de tot tipus de dolços típics del territori. Cal recordar que Agramunt compta amb una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) pel torró típic de la població que elaboren quatre empreses: Torrons Vicens; Torrons Lluch; Torrons Fèlix; i Torrons Roig. La xocolata a la pedra hi és representada sobretot per l’empresa local Jolonch. Al Pavelló Dolç també s’hi ubica l’Aula del Gust, l’espai on els cuiners especialitzats fan les seves demostracions i on s’organitzen tastos guiats.
El Pavelló Agroalimentari ofereix una àmplia mostra de vins, caves i formatges autòctons i el Pavelló Multisectorial acull altres sectors comercials d’Agramunt. A més, hi ha una carpa on els visitants poden veure en directe el procés d’elaboració del torró.
Aquest any el certamen se suma a la moda dels ‘mercats gastronòmades’ amb un element nou, les ‘Foodgonetes’, on es poden degustar especialitats cuinades al moment. Són una desena de parades on s’hi poden trobar des de plats de cuina mexicana a xurros d’autor, passant per delícies de pasta o vegetarianes, hamburgueses de carn ecològica o pizzes artesanes fetes al forn de llenya. Tot plegat amenitzat amb música en directe.
De fet, la fira s’estén més enllà dels pavellons i els carrers d’Agramunt acullen també una mostra d’Oficis Antics, un centenar d’artesans i un espai infantil amb activitats i tallers gastronòmics per als més petits.