El TNC recupera la crítica feroç a la societat masclista de ‘La niña gorda’ de Rusiñol

  • Xavier Albertí dirigeix l'obra, que és adaptada i interpretada per Jordi Oriol

VilaWeb

Redacció

20.12.2018 - 17:00

La niña gorda, de Santiago Rusiñol, amb adaptació de Jordi Oriol i direcció de Xavier Albertí, s’acaba d’estrenar a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya i s’hi podrà veure fins al 4 de gener. L’obra tracta sobre la filla d’un lliurepensador alcohòlic i amb una educació sentimental basada en exaltats fulletons sentimentals. La ‘niña gorda’ és una criatura que acabaran exhibint com una atracció de circ pel volum del seu cos, envoltada d’un món sòrdid que alimenta contínuament la seva ingenuïtat per obtenir-ne un rendiment econòmic.

L’obra és una àcida paròdia de La ben plantada d’Eugeni d’Ors. Amb aquesta obra, Rusiñol s’enfronta cruament a l’ideal noucentista, que pretenia posar les bases d’un nou estat sense tenir en compte les misèries amb què malvivia una gran part de la societat catalana.

L’únic actor del muntatge és Jordi Oriol, que ha adaptat tota la novel·la a un format de monòleg. ‘No havia fet mai una adaptació d’una novel·la, i menys transformada en un monòleg, havent-hi tants personatges’, explica. Al final, ho ha solucionat donant vida ell mateix a diversos personatges.

Pel dramaturg, La niña gorda és una crítica feroç a la societat masclista, que d’alguna manera ha anat perpetuant aquesta manera de tractar les dones com una mena de condiment dels homes. Diu que la novel·la és una obra molt interessant, divertida, irònica i còmica, però que també ‘fa congelar el somriure quan veiem com n’arribem a ser, de cruels, amb allò que és diferent’.

Pel que fa l’espai escènic, la Sala Tallers del TNC es converteix en una cambra negra, gairebé buida. Només hi ha una banqueta de piano i, en un moment determinat, apareix una pianola. Això porta el director del projecte, Xavier Albertí, a afirmar que en realitat no hi ha una escenografia.

Teatre en Xarxa
Després de l’estada al TNC, l’espectacle farà ronda amb el programa Teatre en Xarxa. Entre més indrets, farà parada al Teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida el 9 de març; al Teatre Auditori Llinars del Vallès el 16 de març; al Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca el 23 de març; al Teatre Clavé de Tordera l’endemà; al Teatre Àngel Guimerà del Vendrell el 30 de març; al Teatre Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí el 5 d’abril; i al Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès el 13 d’abril.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor