04.05.2023 - 12:08
|
Actualització: 04.05.2023 - 13:22
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) admet d’inhabilitar un càrrec electe durant un temps limitat si vulnera les normes de conflicte d’interès. En una sentència, el tribunal diu que una norma romanesa que fixa un període d’inhabilitació en casos de conflicte d’interès té l’objectiu de “garantir la integritat i transparència en l’exercici de les funcions i càrrecs públics, i de prevenir la corrupció institucional”. “Així, la finalitat d’aquesta inhabilitació, com la privació de ple dret del mandat, és preservar el bon funcionament i la transparència de l’estat i posar fi de forma duradora a les situacions de conflicte d’interès”, afegeix.
En la sentència, el TJUE avala la norma romanesa perquè diu que no té un caràcter repressiu ni és una sanció penal. A més, afegeix que la inhabilitació té una durada limitada, no afecta el dret a vot i respecta el principi de proporcionalitat. En aquest sentit, Luxemburg remarca que la inhabilitació ha de ser “proporcional a la vulneració que castiga”.
La sentència fa referència a una demanda presentada per un batlle electe d’un municipi de Romania. L’Agència Nacional per a la Integritat romanesa va concloure en un informe que l’alcalde electe no complia les normes sobre conflictes d’interès en matèria administrativa. El demandant va iniciar un litigi en el qual demanava l’anul·lació de l’informe tot assenyalant que la normativa europea s’oposava a la inhabilitació que s’imposa a les persones que incompleixen les regles de conflicte d’interès.