El TJUE adverteix que cal la ratificació dels estats per signar un tractat de lliure comerç

  • El dictamen, que afecta l’Acord amb Singapur, és una 'decisió històrica' amb implicacions per a futures negociacions, segons l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun

VilaWeb

ACN

16.05.2017 - 12:12

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictaminat avui que la Comissió Europea no té competències exclusives en els tractats de lliure comerç i que cal la ratificació dels estats membres. La decisió, que afecta concretament l’Acord de Lliure Comerç UE-Singapur, té implicacions per a futures negociacions, com un hipotètic tractat de lliure comerç entre la UE i el Regne Unit post-Brexit.

L’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, ha assegurat que es tracta d’una ‘decisió històrica’ que ‘deixa clar que els estats membres han de participar en l’aprovació de qualsevol acord de lliure comerç’. Segons Urtasun, ‘en les últimes negociacions’, com la del CETA amb el Canadà, Brussel·les ‘ha intentat anar més enllà de les seves competències en matèria de lliure comerç’.

La negociació de l’Acord de Lliure Comerç amb el Canadà va estar a punt de fracassar pel vet del parlament de Valònia, a Bèlgica, que estava en contra d’alguns dels punts del tractat. El dictamen del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que afecta, concretament, al cas de Singapur, avala que cal el vistiplau dels parlaments estatals i, en alguns casos, dels regionals, per donar per aprovat un tractat. En concret, remarca que si el text inclou tribunals d’arbitratge o inversions de cartera, ha de ser de competència mixta entre la CE i els estats i Brussel·les no el pot aprovar per sola.

El setembre del 2013, la UE i Singapur van signar un acord de lliure comerç de ‘nova generació’, és a dir, que incloïa, a més de les tradicionals disposicions sobre reducció de drets de duanes i obstacles no aranzelaris, disposicions relatives a la propietat intel·lectual i industrial, a les inversions, la contractació pública, la competència o el medi ambient.

En aquell moment, la CE va demanar al TJUE si disposava de la competència exclusiva per firmar i ratificar per si sola el projecte de tractat de lliure comerç. Segons Brussel·les, que tenia també l’aval del Parlament Europeu, havia de ser així. Però el Consell Europeu, l’òrgan que reuneix els estats membres de la UE, va remarcar que hi ha temes inclosos en el tractat que són ‘competència compartida’ o fins i tot ‘exclusiva’ de les capitals, i que la CE no podia tancar l’acord amb Singapur unilateralment. Aquest dimarts, el TJUE li ha donat la raó.

L’eurodiputat català Ernest Urtasun (ICV) ha destacat que el dictamen del TJUE ‘ajudarà a crear uns processos de negociació i decisió més oberts i transparents’. ‘Tenint en compte que les recents negociacions del TTIP i del CETA han perjudicat greument la confiança en la capacitat de la UE per fer negociacions comercials que prioritzin l’interès públic, la CE hauria de donar la benvinguda i acollir amb satisfacció aquest major escrutini dels processos de negociació dels futurs acords comercials’, ha remarcat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor