El terrorisme és una qüestió d’estat

  • La negativa a investigar Felipe González pels GAL uneix del PSOE fins a Vox al congrés espanyol *** Davó continuarà com a síndica de Podem malgrat haver perdut les primàries *** Consum vehicularà les denúncies de discriminació lingüística a les Illes

VilaWeb

Text

Pere Martí

23.06.2020 - 18:00
Actualització: 23.06.2020 - 18:31

TEMA DEL DIA
Escrúpols. No hi ha hagut sorpresa i el PSOE, el PP i Vox han votat en contra d’obrir una comissió d’investigació al congrés espanyol sobre la vinculació de Felipe González amb els GAL, confirmada per un informe desclassificat de la CIA. La novetat ha estat que el PSOE no ha tingut cap escrúpol de votar amb l’extrema dreta contra una comissió d’investigació, amb el concurs del PP, demostrant una vegada més que quan es tracta de qüestions d’estat, l’esquerra i la dreta espanyola, inclosa l’extrema dreta, són iguals. Santiago Abascal no té cap problema a votar amb Pedro Sánchez per protegir Felipe González. El vincle que els uneix és la salvaguarda dels interessos espanyols, la protecció de les clavegueres de l’estat i, en el fons, una coincidència moral, segons la qual això d’assassinar etarres no era tan greu. Els GAL els va crear el PSOE, però va tenir sempre el suport de la dreta espanyola i dels comandaments dels cossos i les forces de seguretat de l’estat. Només cal anar a les hemeroteques.

Aquest consens sobre el terrorisme d’estat ha estat a punt d’incloure Podem, però finalment ha rectificat perquè la germana d’una de les víctimes dels GAL, Pili Zabala, i candidata de Podem al País Basc, va amenaçar d’abandonar la formació. Pablo Echenique considerava que una comissió d’investigació era una ‘distracció’ per a un govern que havia de centrar-se en les polítiques socials i va defensar el vot en contra, evidenciant que la raó d’estat també pot arribar a la suposada esquerra transformadora. El crit d’alerta de Pili Zabala i, sobretot, la previsible fuga de vot de Podem cap a Bildu a les portes de les eleccions basques del 12 de juliol van fer rectificar el vot de la formació de Pablo Iglesias. També les crítiques dels comuns, amb Jaume Asens al capdavant, han ajudat al canvi de posició.

La negativa a crear la comissió d’investigació reforça encara més la sospita de la vinculació de Felipe González amb els GAL. En lloc d’exculpar-lo, reforça els arguments que estava al cas de la guerra bruta contra ETA, que va costar 27 morts i per la qual només van anar a la presó un ministre, José Barrionuevo, i un secretari d’estat, Rafael Vera, a més d’alguns dels policies i guàrdia civils que van executar les accions, però no tots. Hi van anar amb l’aplaudiment de la plana major del PSOE, amb González al capdavant, acompanyat de Josep Borrell i Narcís Serra, entre més. El govern espanyol ha justificat la decisió de rebutjar la comissió d’investigació perquè són fets que van passar fa trenta anys i ja han estat jutjats i sentenciats. L’argument, expressat per la portaveu Maria Jesús Montero, és perillós, perquè també serviria per a no revisar els crims del franquisme.

Ara no cal esperar que cap fiscal ni jutge de l’Audiència Nacional espanyola obri cap investigació. El terrorisme d’estat també va necessitar una justícia còmplice, amb un Tribunal Suprem que aleshores demanava l’indult per Vera i Barrionuevo i ara, en canvi, revisarà si la presidenta del parlament, Carme Forcadell, té dret de tenir permisos penitenciaris durant el seu empresonament per haver permès un debat a una cambra parlamentària. La justícia espanyola prefereix de veure terrorisme per les accions pacífiques i reivindicatives dels CDR que no l’acció o l’omissió de Felipe González envers GAL. El problema és que el relat que va justificar els GAL continua vigent, en una altra dimensió, quan es tracta de l’independentisme català, que és que la unitat d’Espanya va davant la democràcia. És la mateixa plantilla, trenta anys després: contra l’independentisme s’hi val tot.

MÉS QÜESTIONS
Davó continuarà com a síndica de Podem malgrat
haver perdut les primàries. El resultat de les primàries, amb un empat entre les candidates, deixa en una situació delicada la formació de Pablo Iglesias al País Valencià. La síndica d’Unides Podem, Naiara Davó, ha acceptat la victòria de la diputada Pilar Lima però ha qualificat els resultats de victòria compartida. Per Navó, la prioritat és evitar la divisió del partit i per això ha instat la nova coordinadora a dissenyar conjuntament el nou full de ruta del partit per enfortir el ‘poder popular’. Lima es va imposar per només 38 vots de diferència a Davó, amb 2.206 vots enfront de 2.168, i cada candidatura ha aconseguit 14 representants al Consell Ciutadà de Podem. La tesi de Davó és que ningú ha perdut i que qui hi surt guanyant és la formació morada, però s’haurà de gestionar la divisió en cada reunió. Per si hi havia cap dubte, Davó ha deixat clar que continua com a síndica i Lima com a diputada al grup de vuit diputats, però ha confiat que seran capaces de treballar unides per fer un projecte fort i estable, després de l’etapa oberta amb la sortida d’Antonio Españ. Actualment Podem ostenta la Vice-presidència segona del govern valencià, amb Rubén Martínez Dalmau.

Consum vehicularà les denúncies de discriminació lingüística a les Illes. El govern de Francina Armengol ha rebutjat amb contundència els casos de discriminació lingüística que hi ha hagut darrerament a les Illes. El director general de Consum, Fèlix Alonso, ha dit que tan bon punt arribi una denúncia d’un consumidor, la direcció general obrirà un expedient per a garantir els drets fonamentals que recullen la constitució espanyola i l’estatut. Alonso ha respost així a la notícia que diumenge passat hi havia hagut un doble cas de discriminació lingüística a la benzinera situada al carrer d’Alfons el Magnànim, 38, de Palma. Justament aquesta mateixa setmana ja s’havia fet públic un altre cas de discriminació en una botiga de complements de cuina de Palma.

Unitat Catalana demana el vot per Jean-Marc Pujol a les municipals de Perpinyà. Per a la segona volta de les eleccions municipals a Perpinyà, que seran diumenge, Unitat Catalana ha demanat el vot per a l’actual batlle, Jean-Marc Pujol, perquè és l’únic que pot impedir la victòria de l’extrema dreta que dirigeix Louis Aliot. A la primera volta, la formació nacionalista anava a la llista encapçalada per Clotilde Ripoull, però no va passar a la segona volta. El president d’Unitat Catalana, Jaume Pol, lamenta que a la primera volta no hi hagués un acord entre la llista de Ripoull i la d’Agnès Langevine, perquè considera que podria haver aconseguit la segona posició i evitar que ara el duel fos entre Pujol i Aliot. No ha estat així i ara els membres d’Unitat Catalana demanen el vot per a Pujol perquè les altres opcions, com votar en blanc o quedar-se a casa, només afavoreixen Aliot.

Andorra ajorna la Cimera Iberoamericana fins a la primavera de l’any que ve. La Cimera Iberoamericana que s’havia de fer a Andorra aquesta tardor ha estat ajornada fins a la primavera de l’any que ve. La crisi sanitària de la covid-19 va obligar, primer, a descartar de fer-la presencialment i optar per la via telemàtica, però aquesta opció no comportava pas una reducció de pressupost i significava una reducció de l’impacte mundial. Encara no han decidit quin format tindrà, dependrà de l’evolució del coronavirus tant a Andorra com a la resta del món i, per tant, del nombre de dirigents polítics que finalment confirmin l’assistència i dels seus països de procedència. Tot i que serà la primavera vinent, no s’ha descartat que es faci d’una manera híbrida, combinant els actes presencials amb els telemàtics. La decisió definitiva dependrà de la secretaria de la Cimera Iberoamericana i el Consell d’Empresaris Iberoamericans.

LA XIFRA
8 milions d’euros ha perdut Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana durant la pandèmia de la covid-19, segons que ha explicat el conseller d’Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

TAL DIA COM AVUI
El 23 de juny de 1768, la reial cèdula de Carles III va obligar l’ús exclusiu del castellà als territoris de la Corona d’Aragó.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor