El temporal inunda la barra del Trabucador i deixa sense accés les salines

  • L'empresa Infosa confia de començar la reparació del camí aquest divendres per a reprendre l'activitat dilluns

VilaWeb

ACN

23.09.2021 - 13:41
Actualització: 23.09.2021 - 16:54

L’aigua del mar torna a cobrir bona part de la barra del Trabucador. El temporal de pluja i vents de gregal ha arribat a causar tres microtrencaments de l’istme, l’abast se sabrà quan s’hagi acabat l’episodi de mal temps. De moment, la situació ha obligat a aturar l’activitat a les salines de la punta de la Banya. Infosa, l’empresa que les explota, preveu d’avaluar i començar les tasques de reparació demà per a reprendre l’activitat dilluns. Avisen que és un primer episodi que es pot repetir reiteradament aquesta tardor i hivern. El projecte de connexió marítima alternativa de les salines es tramita a l’administració espanyola després del primer vistiplau de la Generalitat.

A la zona dels Alfacs, s’han recollit més de vuitanta litres per metre quadrat en un dia. La intensitat registrada a partir d’aquest dimecres al matí va fer que els responsables d’Infosa aturessin l’activitat i evacuessin els treballadors per l’augment del nivell de l’aigua en alguns trams, en què el camí gairebé es va esborrar. Els tres talls a l’istme ara per ara no són importants –al voltant d’un metre d’amplada per 0,4 de profunditat– si bé la pujada de la marea d’aquest matí ha acabat d’inundar l’espai i les ones de fora ja penetren a la badia, segons que han explicat.

“En aquesta primera part del temporal, hem tingut l’avantatge que les pressions eren força altes i això fa que el nivell de la mar de fora i de la badia siguin baixos, cosa que ens ajuda a protegir la barra”, ha apuntat el director industrial d’Infosa, Manel Salvadó. Arribats al pic d’alçada de les ones, que han superat els dos metres, l’evolució del temporal les hores vinents serà clau per a saber-ne l’afectació. “No fa vent, però tenim una mar de rissaga per temporals molt potent, i això sí que ens pot fer mal”, ha precisat.

Si, tal com anticipen les previsions, l’episodi s’acaba a partir de la mitjanit, Infosa estudiarà la situació i preveu de començar les tasques de restauració del camí demà mateix i la intenció és de recuperar l’activitat dilluns. Darrerament, l’empresa s’ha gastat 1,4 milions d’euros en moviments de sorres per a recuperar el pas. Una aturada que arriba després dels aiguats del primer de setembre, que van afectar l’explotació en plena collita de la sal i van originar pèrdues de producció importants.

Amb aquesta situació i la previsió que durant aquesta tardor i hivern hi hagi uns quants episodis com aquest, l’empresa remarca la voluntat de materialitzar el projecte de connexió marítima alternativa per a poder garantir l’activitat i la sortida del producte. De moment, ni el govern espanyol ni la Generalitat tampoc no han concretat quan es podrà fer el moviment previst de 385.000 metres cúbics de sorra en punts fràgils del delta, com ara el Trabucador, previst al principi per aquesta tardor. “Fa dos dies que no podem lliurar producte als clients i segurament no podrem fins dilluns. Això, en un temporal que fa entrar en crisi el Trabucador, però que fa deu anys hauria estat innocu. Patim greument el canvi climàtic i fa que sigui un factor molt important. Aquest hivern, tindrem vuit o nou temporals que ens posaran en risc”, ha apuntat Salvadó.

L’avaluació ambiental del projecte, que preveu de construir un pantalà a la punta de la Banya per a poder garantir l’accés de camions a través d’una barcassa que connecti amb el port de Sant Carles de la Ràpita, ha rebut el vistiplau de la Generalitat. Ara resta pendent de superar el tràmit al Ministeri per a la Transició Ecològica espanyol, que n’haurà d’emetre un informe ambiental.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor