15.10.2016 - 16:46
El temporal dels darrers tres dies a Catalunya –entre el dimecres 12 i el divendres 14 d’octubre- ha deixat registres espectaculars de fins a 300 litres al Maresme (290,4 a Vilassar de Mar i 256,5 a Cabrils) i superiors als 100 litres en nombrosos municipis de l’Empordà, el Gironès, la Selva i el Vallès Oriental. A l’interior de les Terres de l’Ebre i en alguns indrets de Ponent l’episodi ha estat més garrepa i ha deixat pluges molt més minses, en alguns casos de menys de 10 litres. Tot i això, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es tracta de l’episodi de pluja més important de l’any al nostre país, superant el que es va produir del 3 al 6 d’abril. Per trobar un temporal de pluja més abundant al conjunt de Catalunya cal retrocedir pràcticament un any, fins a principis del novembre del 2015, quan un temporal de pluja va deixar més de 50 litres a la majoria de comarques.
Vilassar de Mar iguala en un dia el registre de tot el 2015
A la comarca del Maresme, els més de 250 litres caiguts a localitats com Cabrils i Vilassar de Mar signifiquen més del 40% de la precipitació que cau al llarg de l’any de mitjana climàtica. I en el cas de Vilassar de Mar, els 290,4 litres d’aquest episodi són una quantitat comparable a la pluja recollida durant tot l’any 2015 (319,9 litre), que va ser molt sec a la zona. Ahir divendres la depressió en altura es va anar retirant cap al Mediterrani, de manera que al llarg de la matinada la precipitació es va anar afeblint fins a desaparèixer. De totes maneres, la inestabilitat va afavorir el creixement de nuvolades que a partir de migdia van descarregar ruixats i tempestes localment molt intenses a les comarques del nord-est, que en alguns casos van anar acompanyades de calamarsa i pedra.
Cal destacar els 76,2 litres recollits a Albanyà – Lliurona (Alt Empordà) i els més de 60 litres caiguts al nord-est del Gironès (Campdorà, Celrà, Medinyà i Bordils), segons dades dels col·laboradors de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM). De la jornada de divendres també cal destacar la notable alteració marítima, amb onades de més de 4 metres a l’Estartit.
Enfarinada a cotes altes del Pirineu
Paral·lelament, la precipitació ha estat en forma de neu a les cotes més altes del Pirineu, essent la nevada més destacada del que portem de tardor a la serralada. Si bé entre el dimecres 12 i el dijous 13 la neu va caure a partir d’uns 2.500 metres, la matinada del divendres 14 la cota de neu ha baixat fins a uns 2.000 – 2.200 metres al sector occidental del Pirineu català. Sobresurten els 12 centímetres a les cotes més altes d’Espot, els 8 centímetres de Salòria, la Bonaigua i Certascan, o els 7 centímetres de Lac Redon.