El TC torna a declarar inconstitucional el xec de 6.000 euros per a escolaritzar en castellà

  • L'alt tribunal ha estimat un conflicte de competència de la Generalitat i es referma en la sentència sobre la llei Wert del febrer passat

VilaWeb

Redacció

03.04.2018 - 13:20
Actualització: 03.04.2018 - 17:53

El Tribunal Constitucional (TC) ha estimat el conflicte positiu de competència interposat per la Generalitat de Catalunya el 21 d’octubre de 2014 contra el Reial Decret que regulava els costos d’escolarització previstos a la LOMCE, és a dir, els 6.000 euros per a l’escolarització en escoles privades en castellà. L’alt tribunal, fent referència a la sentència del recurs d’inconstitucionalitat del febrer passat, ha tornat a declarar inconstitucional i per tant, també anul·la, el reial decret que reconeix aquesta compensació econòmica prevista a la disposició 38 de la LOMCE, a càrrec de la Generalitat.

En el recurs del Reial decret, de l’11 de juliol de 2014, la Generalitat va al·legar que es vulneraven competències en matèria d’educació i llengua pròpies, previstes a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, així com l’autonomia financera de despesa reconeguda en el mateix estatut, en establir que seria la Generalitat qui assumiria aquesta compensació econòmica per a les famílies que decidissin matricular els fills en centres privats per garantir l’escolarització en castellà quan no hi hagués oferta pública.

Per la Generalitat, aquest supòsit no era possible en el model implantat a Catalunya. En el mateix procediment, la Generalitat va recordar que la regulació de les llengües oficials en l’àmbit educatiu és competència de l’estat, i que pot fixar els ensenyaments mínims i l’horari corresponent a aquestes matèries per assegurar el coneixement de la llengua castellana, però recalca que a la Generalitat li correspon desenvolupar la normativa bàsica estatal i establir l’ordenació concreta del sistema educatiu incorporant el coneixement de la llengua pròpia.

El TC considera que la declaració d’inconsitucionalitat i nul·litat d’aquesta norma impugnada pel Govern català, que ja va ser objecte d’un requeriment d’incompetència desestimat pel consell de ministres el setembre de 2014, no és ‘obstacle’ per a garantir el dret a l’educació dels alumnes que hagin estat escolaritzats mitjançant aquest procediment. Tal com ja va marcar en la sentència del febrer, el TC reconeix el dret a garantir la continuïtat en l’escolarització fins al final de l’ensenyament obligatori, tret que la família vulgui canviar de centre escolar, o per l’aplicació d’alguns dels supòsits previstos en la normativa sobre drets i deures dels alumnes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor