El TC tomba l’impost català sobre el risc mediambiental d’elements radiotòxics

  • La Generalitat haurà de tornar els 17,3 milions d'euros recaptats, una part dels quals es destinava a municipis amb centrals nuclears

VilaWeb

ACN

15.04.2019 - 07:30
Actualització: 15.04.2019 - 10:58

El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha tombat l’impost català sobre el risc mediambiental d’elements radiotòxics. La sentència del Constitucional, publicada parcialment al BOE, declara inconstitucional l’impost, cosa que obliga el govern a retornar els 17,3 milions d’euros recaptats entre els anys 2017 i 2018 en aquest concepte, un 20% dels quals anaven destinats a municipis afectats per centrals nuclears, segons fonts d’Economia. La llei declarada parcialment inconstitucional (5/2017, del 28 de març) havia creat un impost de caràcter extrafiscal que obligava els agents que produïen, manipulaven, transportaven, custodiaven o emetien substàncies radiotòxiques a assumir el cost de l’impacte negatiu que aquesta activitat suposa per al medi ambient i per a la salut de les persones.

La sentència del TC declara inconstitucionals i anul·la des de l’article 51 fins al 68 de la Llei del Parlament de Catalunya 5/2017, de 28 de març, de mesures fiscals, administratives i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni. En concret, els articles del 51 al 68 són exclusivament els que fan referència a l’impost sobre el risc mediambiental d’elements radiotòxics,

La decisió del Constitucional espanyol implica que, a partir d’ara, el govern ja no podrà seguir recaptant aquest impost, i que haurà de retornar l’ingressat fins ara: 7,4 milions d’euros el 2017 i 9,9 milions d’euros el 2018, més interessos, segons xifres d’Economia i Hisenda.

Un 20% d’aquests ingressos anaven destinats a la reactivació econòmica dels municipis que tenen centrals nuclears, precisament per impulsar projectes com els de reactivació del riu Ebre, els de foment de projectes turístics o la reindustrialització química a Flix.

El govern espanyol va impugnar els articles sobre l’impost sobre el risc ambiental de la producció, manipulació i transport, custòdia i emissió d’elements radiotòxics en considerar que anaven en contradicció amb la LOFCA, per possible coincidència amb l’impost estatal sobre producció de combustible nuclear gastat i els residus radioactius resultants de la generació d’energia nucleó elèctrica, així com per la possible coincidència amb l’Impost d’Activitats Econòmiques. El Constitucional espanyol veu equivalència en els dos impostos, i anul·la el català.

La sentència es basa en la doctrina general ja establerta pel mateix TC sobre els límits del poder tributari de les comunitats autònomes, que impedeix la coincidència de fets imposables amb impostos estatals. De fet, el TC ja va declarar inconstitucional, el 2016, l’anterior impost de la Generalitat sobre la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear.

El govern defensava, però, la constitucionalitat de l’impost, recordant que grava el risc mediambiental, i no el combustible gastat o els residus. Així, es gravava l’emissió de radioactivitat i, de fet, hi havia bonificacions en casos de reducció d’emissions, per tal d’incentivar que es minimitzessin.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor