26.04.2018 - 14:47
|
Actualització: 26.04.2018 - 23:45
El Tribunal Constitucional espanyol (TC) finalment ha admès a tràmit per unanimitat la impugnació del govern espanyol contra la investidura de Puigdemont com a president de la Generalitat, proposada per Junts per Catalunya per al ple suspès del 30 de gener. El tribunal espanyol, doncs, ha tardat gairebé tres mesos a pronunciar-se sobre aquest recurs que el Consell d’Estat espanyol havia desaconsellat de presentar. La candidatura de Puigdemont resta ara cinc mesos suspesa, fins que el TC emeti una sentència.
En un primer moment, el TC va decidir, després d’una llarga deliberació, de no suspendre cautelarment ni la sessió d’investidura del president Puigdemont ni la seva candidatura. El Constitucional afirmava llavors que la sessió només es podia suspendre si el president Puigdemont finalment no s’hi presentava, i l’instava a demanar una autorització al jutge Pablo Llarena per a assistir al ple d’investidura. És a dir, convidava Puigdemont a tornar a l’estat espanyol i a ser probablement empresonat per a sol·licitar després la seva assistència al ple.
Aleshores el TC va obrir un període de deu dies per a escoltar les parts. Però, mentrestant, en una decisió inaudita, adoptava un conjunt de mesures cautelars que incloïen la suspensió de qualsevol sessió d’investidura que no fos presencial. La decisió va sorprendre perquè el Constitucional violava precisament el seu paper constitucional i dictava unes mesures cautelars preventives que ningú no li demanava, malgrat que afirmava en el mateix recurs, referint-se a la demanda del govern espanyol, que no es podien adoptar mesures cautelars preventives.
Amenaça directa a Torrent i a la mesa
A la resolució d’avui, el TC adverteix el president del parlament, Roger Torrent, i tots els membres de la mesa, que han ‘d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que signifiqui fer cas omís o eludir la suspensió acordada’. Afegeix: ‘En particular, que s’abstinguin d’iniciar, tramitar, informar o dictar, en l’àmbit de les seves respectives competències, qualsevol acord o actuació que contravingui l’expressada suspensió.’ Els amenaça d’eventuals responsabilitats, inclosa la penal, si no atenen aquest requeriment.
A més, el TC demana que es notifiqui a Torrent i a la resta de la mesa la resolució. Així mateix, el Constitucional aprofita la resolució per a declarar ‘radicalment nul i sense valor ni efecte qualsevol acte, resolució, acord o via de fet que contravingui la suspensió acordada’. El TC s’avança així a qualsevol decisió que pugui prendre el parlament en favor de la investidura de Puigdemont.
Cal recordar que la setmana vinent és previst que s’aprovi la reforma de la llei de presidència que va proposar JxCat, que incloïa la possibilitat de fer una investidura a distància. Ara, aquesta modificació queda qüestionada.