02.10.2019 - 14:53
|
Actualització: 02.10.2019 - 16:40
El ple del Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha sentenciat que els estudiants catalans poden fer la prova d’avaluació final de primària també en castellà i no tan sols en català, tal com defensava la Generalitat, que fa tres anys va recórrer contra el reial decret 1058/2015 sobre aquestes proves perquè considerava que vulnerava les competències de Catalunya. Amb tot, aquesta prova no es fa des del 2016, perquè un decret la va substituir per una ‘avaluació de diagnòstic’.
Però encara que la prova ja no es fa, pares mares i tutors legals poden triar si els fills la fan en castellà o en català, i el TC desestima el ‘conflicte positiu de competències’ que va presentar el govern l’any 2016.
Fa tres anys, el TC va admetre a tràmit el conflicte de competència que havia promogut la Generalitat contra la regulació d’aquestes proves establertes en la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomce), aprovada el 2013 pel PP. Segons que argumentava el govern, presidit aleshores per Carles Puigdemont, el reial decret de les proves d’avaluació de primària vulnerava la competència de la Generalitat en matèria educativa i en matèria de llengua pròpia, i era una vulneració del règim lingüístic de l’ensenyament a Catalunya que estableix l’estatut.
Concretament, el govern català qüestionava que el reial decret aprovat el 2015 permetés ‘l’elecció de les famílies de la llengua, cosa que no és acceptable en la normativa catalana’, segons que va criticar aleshores la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz.